وبلاگ
۳۰ مرداد ۱۴۰۳

گیربکس منومتیک ( تیپ ترونیک، شیفت ترونیک) چیست؟

گیربکس منومتیک

گیربکس یکی از قطعات و اجزای بسیار مهم در تمام خودروها به شمار می‌رود. عملکرد گیربکس در کارایی و راندمان کلی خودرو اثر زیادی می‌گذارد. تنوع بالای گیربکس‌ها موجب شده تا کمی سردرگمی درباره آن‌ها وجود داشته باشد. در این مقاله از استوک یدک به معرفی گیربکس منومتیک پرداخته‌ایم. با ما همراه باشید تا با این نوع از گیربکس‌های مورد استفاده در خودروها آشنا شوید. برای خرید انواع گیربکس و سایر قطعات یدکی خودرو با کیفیت بالا به سایت مجموعه مراجعه کنید.

گیربکس چیست و چه وظیفه‌ای بر عهده دارد؟

ابتدا بهتر است کمی درباره ماهیت و وظایف گیربکس در خودرو بدانیم. تمام انواع گیربکس‌ها به نحوی طراحی و ساخته می‌شوند که از عهده وظایفشان برآیند. گیربکس از تعدادی چرخ دنده در یک بدنه تشکیل شده است. وسایل نقلیه می‌توانند با سرعت‌های مختلفی حرکت کنند. بنابراین لازم است رابطی بین موتور و چرخ‌ها وجود داشته باشد تا این تغییر سرعت را مدیریت کند. این قطعه رابط در خودروها گیربکسی نام دارد. به بیان دیگر گیربکس‌ها از جمله گیربکس منومتیک انتقال انرژی از یک منبع قدرت به منبع دیگر را انجام می‌دهند. در خودروها دو گروه اصلی از گیربکس‌ها تعریف می‌شود. نوع اول گیربکس‌های دستی است که راننده نقش تعیین کننده‌ای در تعویض دنده دارد. نوع دوم نیز گیربکس‌های اتوماتیک است که راننده تنها قادر به انتخاب چند وضعیت مشخص برای تغییر دنده خودرو می‌باشد. 

گیربکس دستی چیست؟

در گیربکس‌های دستی راننده باید کار تعویض اهرم را انجام دهد. در واقع انتخاب و تعیین مناسب‌تریندنده برای حرکت توسط راننده انجام می‌گیرد. اهرم تعویض دنده در گیربکس‌های اتوماتیک اغلب روی کنسول میانی خودرو قرار دارد. بعلاوه راننده در زمان تعویض دنده باید پای خود را روی پدال کلاچ فشار دهد. گیربکس منومتیک با نوع دستی این قطعه کاملا متفاوت است. در این نوع گیربکس فعالیت راننده و در نتیجه تسلط وی روی تغییر دنده بسیار زیاد است. بسیاری از افراد معتقد هستند که گیربکس‌های دستی موجب خسته شدن راننده به ویژه در بازه‌های زمانی طولانی می‌گردد.  

گیربکس اتوماتیک چیست؟

این نوع گیربکس از نظر ساختار و عملکرد پیچیدگی بیشتری از نوع دستی دارند. تعویض دنده در این نوع گیربکس به صورت اتومات انجام می‌گیرد. همچنین دیگر نیازی به فشردن پدال کلاچ توسط راننده نیست. به همین خاطر تجربه رانندگی با خودروهایی که گیربکس اتوماتیک دارند بسیار لذت‌بخش‌تر است. گیربکس منومتیک به نوعی از زیرمجموعه‌های گیربکس‌های اتوماتیک محسوب می‌شود. گیربکس‌های اتوماتیک دارای انواع و به اصطلاح تیپ‌های مختلفی هستند. اگرچه رانندگی با خودرویی که گیربکس اتوماتیک دارد راحت‌تر است اما چالش‌های خاص خود را نیز دارد. به عنوان مثال تسلط راننده بر روی تعویض دنده بسیار کم است. سرعت عکس العمل راننده برای تعویض دنده معمولا بیشتر از تعویض دنده اتوماتیک است. به همین خاطر در شرایط خاص این فقدان عملکرد در خودروهای دنده اتوماتیک دیده می‌شود. 

گیربکس منومتیک چیست؟

یکی دیگر از انواع گیربکس‌ها در خودرو نوع منومتیک یا نیمه اتوماتیک می‌باشد. گیربکس‌های منومتیک دیگر مشکلات دو نوع دستی و اتوماتیک از گیربکس‌ها را ندارند. چرا که در واقع ترکیبی از گیربکس‌های دستی و اتوماتیک به حساب می‌آیند. در خودروهایی که این نوع گیربکس دارند راننده آزادی عمل بیشتری دارد. در این نوع گیربکس‌ها اهرمی برای تعویض دنده در پشت غربیلک فرمان تعبیه شده است. با وجود این نوع گیربکس راننده در شرایطی که لازم باشد می‌تواند کنترل کامل تعویض دنده را بر عهده بگیرد. این امکان قبلا در خودروهای اتوماتیک وجود نداشت. از این رو ایمنی و کارایی خودروهایی که گیربکس نیمه اتوماتیک یا منومتیک دارند بالاتر است. شرکت‌های مختلف روی این سری از گیربکس‌های تولید خود نام‌های مختلفی از جمله تیپ ترونیک و شیفت ترونیک گذاشته‌اند. در ادامه با هر یک از این اصطلاحات در گیربکس‌های نیمه اتومات آشنا می‌شویم. 

گیربکس تیپ ترونیک

گیربکس منومتیک ساخت کمپانی پورشه آلمان با نام تیپ ترونیک شناخته می‌شود. البته لیسانس استفاده از آن به کمپانی‌های خودروساز دیگری مانند فولکس واگن و لندرور نیز داده شده است. گیربکس‌های تیپ ترونیک علاوه بر تعویض اتومات دنده امکان تعویض دستی دنده را نیز فراهم کرده‌اند. این ویژگی‌ به معنای افزایش کارایی و قابلیت در گیربکس‌های تیپ ترونیک می‌باشد. شیفتر هایی در پشت فرمان خودرو قرار داده می‌شود که راننده از طریق آن‌ها تعویض دنده را انجام می‌دهد.  راننده این امکان را دارد که گیربکس را در حالت دستی یا اتومات قرار دهد. در نتیجه آزادی عمل بسیار زیادی برای تعویض دنده خودرو توسط راننده در تیپ ترونیک وجود دارد. 

گیربکس تیپ ترونیک S

تیپ S از گیربکس‌های ترونیک در واقع بروز شده‌ی نسخه قبلی به شمار می‌روند. در این نوع گیربکس منومتیک راننده قادر است گیربکس را روی حالت دستی آن قرار دهد. اما در صورت عدم تغییر دنده برای ۸ ثانیه گیربکس دوباره به حالت اتومات برمی‌گردد. این ویژگی شاید اصلی‌ترین تفاوت تیپ ترونیک و تیپ S ترونیک در گیربکس‌ها باشد. این گیربکس برای اولین بار در پورشه باکستر استفاده شده است. بعد از آن شاهد استفاده از گیربکس تیپ S  ترونیک در پورشه کاین بودیم. 

گیربکس شیفت ترونیک

این نوع گیربکس نیز اولین بار توسط شرکت پورشه آلمان تولید شده است. امتیاز استفاده از این نوع گیربکس هم از طرف شرکت پورشه به دیگر کمپانی‌های خودروساز فروخته شده است. این نوع گیربکس کمک می‌کند تا راننده قبل از سیستم هوشمند خودرو برای تعویض دنده عمل کند. چرا که همچنان در بسیاری از موقعیت‌ها سرعت عمل راننده نسبت به سیستم هوشمند خودرو بیشتر است. هر دو نوع گیربکس‌های تیپ ترونیک و شیفت ترونیک زیرمجموعه گیربکس منومتیک هستند. البته تفاوت‌هایی نیز با هم دارند که در بخش بعد اشاره می‌کنیم.

تفاوت گیربکس تیپ ترونیک و شیفت ترونیک چیست؟

هر دو گیربکس‌های تیپ ترونیک و شیفت ترونیک از فناوری‌های برتر در این حوزه محسوب می‌شوند. بنابراین تجربه رانندگی با وجود هر دو گیربکس به شدت بهبود خواهد یافت. اما در گیربکس تیپ ترونیک از طریق سیستم تغییرات پیوسته راننده می‌تواند سرعت‌های مختلف را تنظیم کند. در حالی که در شیفت ترونیک از الگوریتم‌های هوشمند و خودکار برای این منظور استفاده شده است.انتخاب بین این دو فناوری در ساخت گیربکس به سلیقه مشتری بستگی زیادی دارد. هر دوی این گیربکس‌ها کارایی و عملکرد بسیار عالی از خود نشان می‌دهند. بعلاوه هر دو نوع از گیربکس‌های نوع منومتیک موجب کاهش مصرف سوخت و بهبود راندمان موتور می‌شوند. به همین خاطر در بسیاری از خودروهای امروزی می‌توان یکی از این دو نوع گیربکس‌ها را مشاهده کرد. 

سخن پایانی

گیربکس یکی از بخش‌های بسیار مهم و با کارایی بالا در خودرو است. گیربکس منومتیک از ترکیب فناوری گیربکس‌های دستی و اتوماتیک ساخته شده است. تیپ ترونیک و شیفت ترونیک دو فناوری ساخت گیربکس‌های منومتیک هستند. این دو گیربکس ساخت کمپانی پورشه از کشور آلمان می‌باشند. البته بعدها امتیاز استفاده از این فناوری در ساخت گیربکس به سایر شرکت‌های خودروسازی نیز اعطا شد. برای خرید لوازم یدکی استوک خودرو از جمله گیربکس با کارشناس فروش استوک یدک تماس بگیرید. 

بیشتر بدانید : 

به این مطلب امتیاز دهید