وبلاگ
۳۰ مرداد ۱۴۰۳

کمک فنر خودرو چه نقشی دارد؟

یکی از سیستم‌های اصلی در هر خودرو سیستم تعلیق می‌باشد. این سیستم وظیفه دارد راحتی سرنشینان و پایداری خودرو را تامین کند. کمک فنر خودرو قطعه کلیدی در سیستم تعلیق آن محسوب می‌شود. در این مقاله از استوک یدک به نقش و کاربردی که کمک فنرها در خودرو ایفا می‌کنند اشاره خواهیم کرد. 

آشنایی با سیستم تعلیق خودرو

این بخش از خودرو مانع انتقال ارتعاشات و تکان‌ها به سرنشینان و بدنه می‌شود. منظور از بدنه در اینجا کابین و شاسی خودرو است. بخش‌های مختلفی در سیستم تعلیق خودرو به کار گرفته می‌شوند. این اجزا در کنار هم کار می‌کنند تا وظیفه و هدف سیستم تعلیق انجام شود. از جمله اجزای سیستم تعلیق در خودرو به:

  • فنرها
  • کمک فنرها
  • ستون‌های نگهدارند
  • چرخ‌ها

می‌توان اشاره کرد. سیستم تعلیق علاوه بر جذب تکان‌ها و ارتعاشات، موجب عملکرد بهتر چرخ‌ها نیز می‌شود. در ادامه با یکی از اصلی‌ترین بخش‌های سیستم تعلیق در خودرو که کمک فنرها هستند آشنا می‌شویم.

کمک فنر خودرو چیست؟

کمک فنر که با نام ضربه‌گیر خودرو هم شناخته می‌شود به منظور کاهش اثرات ناهمواری جاده استفاده می‌شود. اجزای درونی کمک فنرها دارای انعطاف پذیری و طول متغیر هستند. همین ویژگی ساختاری به ضربه‌گیر خودرو اجازه می‌دهد ضربات را جذب کند. ایمنی خودرو و راحتی هرچه بیشتر سرنشینان از اهداف اصلی استفاده از کمک فنرها می‌باشد. یکی دیگر از کاربردهایی که ضربه‌گیر خودرو دارد کاهش اصطکاک بین چرخ و جاده است. در نتیجه فرسودگی چرخ‌های خودرو کمتر شده و عمر مفیدی بیشتری خواهند کرد.

کاربرد و نقش کمک فنر در خودرو

ضربه‌گیر خودرو روی قطعات متصل به خود کشش و فشاری ایجاد می‌کند. این کشش موجب خواهد شد اثر نوسانات و شوک‌های جاده کمتر احساس شود. همچنین این قطعه نوسانات حاصل از فنرها را نیز میرا می‌کند. وجود ضربه‌گیر میزان تصادفات جاده‌ای را نیز کاهش می‌دهد. زیرا موجب برقراری تعادل و پایداری در خودرو می‌شوند. بدون کمک فنر تمام ضربات و نوسانات ناشی از حرکت خودرو به  اتاق منتقل می‌شود. در نتیجه سرنشینان راحتی چندانی نداشته و شرایط آزاردهنده‌ای را تجربه می‌کنند. چرخ‌های خودرو نیز بدون کمک فنرها در دست اندازها تماس خوبی با زمین برقرار نمی‌کنند. از این رو احتمال انحراف خودروی بدون کمک فنر در چنین شرایط زیاد است.  

کمک فنر خودرو چه وظایفی دارد؟

بعد از اینکه با نقش و کاربرد کمک فنرها آشنا شدیم باید به سراغ وظایف آن‌ها برویم. در واقع از طریق انجام این وظیفه ضربه‌گیرهامی‌توانند به اهداف تعریف شده دست یابند. از جمله وظیفه‌هایی که این قطعه از سیستم تعلیق بر عهده دارد می‌توان موارد زیر اشاره کرد:

  • افزایش ایمنی و راحتی سرنشینان خودرو از طریق کاهش میزان ارتعاشات بدنه
  • جلوگیری از حرکات ناخواسته خودرو به ویژه با ترمزگیری‌های شدید
  • محافظت از قطعات و اجزای داخلی خودرو در برابر ضربات انتقالی از کف جاده
  • کم کردن نوسانات چرخ‌ها هنگام حرکت در مسیرهای ناهموار
  • کنترل کردن تعادل خودرو هنگام حرکت از مسیرهای پر پیچ و خم

نحوه عملکرد کمک فنر خودرو چیست؟

هنگام حرکت خودرو بر اثر تماس دائم چرخ‌ها با سطح ارتعاشاتی در ان‌ها ایجاد می‌شود. این ارتعاشات تکان‌ها از طریق چرخ‌ها به سایر بخش‌های خودرو منتقل می‌شود. ارتعاشات و ضربات وارده موجب می‌شود فشار بالایی روی فنرهای خودرو وارد شود. انرژی جمع شده در فنر خودرو نیز به میل کمک و پیستون ماشین منتقل خواهد شد. در نتیجه مقاومت پیستون بالا رفته و عملکرد آن با اختلال همراه می‌شود. با حضور کمک فنر این مشکل به راحتی قابل حل و رفع می‌باشد. ضربه‌گیر خودرو دارای دو سیکل کاری مختلف اعم از سیکل تراکمی و انبساطی است. اینکه کمک فنر در کدام سیکل باشد بستگی به حرکت پیستون دارد. با پایین آمدن پیستون سیال در آن فشرده خواهد شد در نتیجه سیکا کمک فنر تراکمی می‌شود. اما با بالا رفتن پیستون سیکل از تراکمی به انبساطی تغییر پیدا می‌کند.     

انواع کمک فنر خودرو

ضربه‌گیر در خودروها دارای انواع بسیار متنوعی می‌باشد. بسته به وزن و کاربرد هر خودرو از کمک فنر مناسب آن استفاده می‌شود. به عنوان مثال کمک فنر مناسب برای وانت‌ها و خودروهای باری سفت‌تر از خودروهای سواری می‌باشد. در خودروهای سواری به خاطر راحتی بیشتر سرنشینان از ضربه‌گیرهای نرم‌تری استفاده می‌شود. با این توضیحات می‌توان انواع مختلف ضربه‌گیرها را معرفی کرد.

۱- کمک فنرهای روغنی یا هیدرولیکی

رایج‌ترین نوع کمک فنر مدل روغنی یا هیدرولیکی آن است. این مدل از ضربه‌گیرهای خودرو از یک سیلندر پر روغن ساخته شده‌اند.با وارد شدن نیرو به پیستون روغن از سوراخ‌های ریز تعبیه شده در آن خارج می‌شود. در نتیجه مقاومت در حرکت پیستون کاهش قابل توجهی پیدا می‌کند.

۲- کمک فنر تلسکوپی

در این مدل کمک فنر خودرو از روغن به عنوان سیال استفاده می‌شود. پیستون‌های به کار رفته در آن نیز اندازه‌های متفاوتی دارند. با فشرده شدن کمک فنر، روغن از طریق منافذ بزرگ‌تر آن به بیرون رانده می‌شود. اما در حالتی که کمک فنر باز می‌شود روغن از سوراخ‌های کوچک‌تر به بیرون جریان می‌یابد. این پروسه مقاومتی که کمک فنر در زمان فشرده شدن تحمل می‌کند را کاهش می‌دهد. 

۳- کمک فنر هیدرولیکی

در این مدل هم از روغن و هم از یک کیسه پلاستیکی استفاده می‌شود. این کیسه با گاز نیتروژن فشرده شده پر می‌شود. این گاز مانع از هواگیری روغن در زمان انتقال به بخش پایین سیلندر می‌شود.

۴- کمک فنر اهرمی

نوع دیگری از ضربه‌گیرهای خودرو نوع اهرمی هستند که نیروی فنر را به داخل کمک فنر منتقل می‌کنند. 

مدل‌های مختلف دیگری نیز از کمک فنرها و ضربه‌گیرهای خودرو وجود دارد.

علائم خراب شدن کمک فنر خودرو

با توجه به اهمیت بالای این قطعات در سیستم تعلیق باید همیشه سالم و کارآمد باشند. البته که با نگهداری اصولی و رانندگی مناسب می‌توان بر عمر این قطعات افزود. اما به مرور زمان و در اثر فشار وارده به آن‌ها آسیب‌هایی خواهند دید. از نشانه‌های زیر را در خودرو مشاهده کردید باید برای تعمیر یا تعویض کمک فنر اقدام کنید.

  • خارج شدن خودرو از تعادل هنگام عبور از پیچ‌ها
  • شیرجه زدن خودرو در ترمزهای ناگهانی
  • ایجاد لرزش در چرخ‌های جلوی خودرو موقع حرکت با سرعت پایین
  • کشیده شدن خودرو به یک سمت خاص در زمان حرکت
  • حرکت غیر طبیعی چرخ‌ها بر روی سطوح صاف 
  • شنیدن صداهای نامتعارف و عجیب از سیستم تعلیق
  • نشتی روغن از کمک فنرها
  • فرسودگی و خوردگی زودتر از موعد در لاستیک‌های خودرو

در صورت بروز مشکل برای کمک فنر خودرو باید به سراغ تعمیرگاه‌های مجاز و معتبر بروید.

خرید کمک فنر خودرو 

برای خرید کمک فنر و ضربه‌گیر خودرو می‌توانید از طریق فروشگاه‌های اینترنت اقدام کنید. استوک یدک با سال‌ها فعالیت در حوزه فروش قطعات ولوازم یدکی خودرو یکی از مراکز فروش معتبر می‌باشد. مدل‌های مختلفی از کمک فنرهای مورد استفاده در خودروها را در این سایت می‌توانید تهیه کنید. راهنمایی‌های لازم و اطلاعات فروش از طریق مشاورین تیم استوک یدک ارائه می‌شود. قیمت مناسب، کیفیت و ضمانت اصل بودن کالا از مزایای خرید قطعات یدکی خودرو از این سایت است. 

نگهداری اصولی از کمک فنرها

 کمک فنر خودرو در سیستم تعلیق جایگاه بسیار مهم و نقش پررنگی دارد. در نتیجه باید در نگهداری اصولی و مناسب از آن‌ها کوشید تا عمر بیشتری بکنند. بار اضافی و غیر استاندارد اولین عاملی است که بر روی ضربه‌گیر خودرو فشار می‌آرود. رانندگی در مسیرهای ناهموار و پر از دست‌انداز هم ضربه‌گیر را فرسوده خواهد کرد. چرا در این مسیرها ضربات و فشار بیشتری روی کمک فنرها وارد می‌گردد. ترمزگیری‌های شدید در زمان رانندگی نیز میزان استهلاک کمک فنرها را افزایش می‌دهد. اگر باد تایرها تنظیم باشد اتصال بهتری با جاده برقرار می‌کنند. در نتیجه این اتصال مناسب به لاستیک و جاده فشار کمتری روی ضربه‌گیر وارد می‌شود. با وجود همه این مراقبت‌ها فرسودگی و خراب شدن کمک فنر امری اجتناب ناپذیر می‌باشد. این موارد تنها بر عمر ضربه‌گیر خودرو اضافه خواهد کرد.

سخن پایانی

کمک فنر خودرو یکی از اجزای اصلی و مهم در سیستم تعلیق به شمار می‌رود. در صورت آسیب دیدن و خرابی این بخش ایمنی خودرو و راحتی سرنشینان تحت تاثیر قرار می‌گیرد. برای خرید کمک فنر استوک خودرو با کارشناسان استوک یدک تماس بگیرید. 

بیشتر بدانید : 

 

 

به این مطلب امتیاز دهید