سیستمهای کنترل در سراشیبی و سربالایی چه کاربردهایی دارند؟
رانندگی در مسیرهایی که شیب زیادی دارند با چالشها و دشواری زیادی همراه است. احتمالا همه رانندگان نیز تجربه گیر کردن در مسیرهای سربالایی و سراشیبی را دارند. سیستمهای کنترل در سراشیبی و کنترل در سربالایی در خودروها برای حل این مشکل ابداع شدهاند. امروزه در بسیاری از خودروها برای بهبود تجربه رانندگی هر دو سیستم کنترلی خودرو در سرازیری و سربالایی وجود دارد. در این مطلب از استوک یدک شما را با این دو سیستم مهم در خودروها آشنا میکنیم.
چالش حرکت خودرو در سرازیری و سراشیبی
حرکت کردن خودرو در مسیرهای که شیب زیادی دارند با دشواریهایی همراه است. این شیب میتواند هم به صورت سربالایی و هم به صورت سرپایینی باشد. در این شرایط فشار زیادی روی خودرو وارد میشود. در مسیرهایی سراشیبی فشار زیادی روی ترمز خودرو وارد میشود. در سربالاییهایی که شیب تندی دارند احتمال سر خوردن خودرو زیاد است. لنت ترمز و دیسک ترمز برای رد شدن از این چنین مسیرهایی با آسیب مواجه میشوند. گاهی اوقات نیز رانندگان با شرایط وخیمتری مانند قفل شدن ترمز روبهرو میشوند. دو سیستم DAC و HAC کمک میکنند تا خودرو راحتتر از چنین مسیرهایی عبور کند. در ادامه با هر دو سیستمهای کنترل در سراشیبی و کنترل در سربالایی آشنا میشویم. این شناخت این دو سیستم به ما درک بهتر کاربرد آنها نیز کمک میکند.
سیستم DAC یا کنترل در سراشیبی
به کمک این سیستم، خودرو در هنگام عبور از سراشیبیهای تند و لغزنده راحتتر کنترل میشود. زیرا این سیستم مانع سرعت گرفتن و شتاب بیش از حد خودرو در سراشیبیها میشود. در حین رانندگی در سراشیبیها سرعت گرفتن خودرو معمولا ناخودآگاه صورت میگیرد. بنابراین یک سیستم کنترلی میتواند کمک کننده و کاربردی باشد. در اغلب خودروها حد مجاز سرعت برای فعال شدن این سیستم مشخص شده است. با رعایت سرعت تعیین شده و فشار دادن دکمه DAC این سیستم فعال خواهد شد. با فعال شدن این سیستم گیربکس در حالت سنگین قرار میگیرد. در نتیجه سرعت پیشروی خودرو به صورت اتوماتیک کنترل میشود. با فعال کردن این سیستم راننده تنها مسئولیت در دست داشتن فرمان و هدایت خودرو را بر عهده دارد.
سیستم HAD یا کنترل در سربالای
سیستمهای کنترل در سراشیبی و کنترل در سربالایی ایمنی سرنشینان را تامین میکنند. هر دوی این سیستمها در خودرو نیز کارآمد و مهم تلقی میشوند. خودروها هنگام توقف در سراشیبی و حرکت به سمت بالا کمی به عقب باز میگردند. این شرایط دشوار به ویژه در ترافیک مشکلساز خواهد بود. زیر احتمال برخورد با ماشین عقبی بسیار زیاد میباشد. فعال بودن سیستم HAD کمک میکند از عقب رفتن خودرو به ویژه در لحظه آغاز حرکت جلوگیری به عمل آید. در این سیستم از چند سنسور مختلف استفاده میشود تا عقب رفتن خودرو با خسارت همراه نشود. وقتی پدال ترمز را رها کنید در صورت فعال بودن این سیستم خودرو به عقب حرکت نمیکند. این در حالی است که راننده پدال ترمز را فشار نمیدهد و حتی ترمز دستی نیز فعال نیست. البته در عملکرد این سیستم از ترمز خودرو کمک گرفته میشود. اما این پروسه بدون دخالت راننده و در واقع به صورت اتوماتیک صورت میگیرد. در نتیجه کنترل کردن خودرو بسیار آسان و با کمترین چالش خواهد بود.
مزایای سیستمهای کنترل در سراشیبی و کنترل در سربالایی چیست؟
بعد از آشنایی با عملکرد این دو سیستم در خودروها با مزایای آن آشنا خواهیم شد. قرار گرفتن در سراشیبی و سربالایی بدون اینکه کنتلر کاملی روی خودرو داشته باشیم استرس آور است. این در حالی است که سیستمهای HAD و DAC کمک زیادی به کنترل خودرو میکنند. در نتیجه راننده با آرامش بیشتری خودرو را کنترل کرده و آن را هدایت میکند. مزیت دیگر این سیستمها قیمت نسبتا پایین آنها است. بنابراین استفاده از آنها در خودرو موجب افزایش چشمگیر قیمت نخواهد شد. کلاچ خودرو از بخشهایی است که در زمان عبور از سرازیری و سربالایی بسیار تحت فشار است. اما با استفاده از این سیستمها درگیری کلاچ خودرو کمتر شده و عمر بیشتری میکند. ایمنی خودرو به کمک این دو سیستم کارآمد افزایش پیدا میکند. از این رو برای خودروهایی که تعداد زیادی سرنشین دارند بسیار کمک کننده و مهم است. البته این سیستمها برای خودروهایی که دنده دستی دارند مناسبتر میباشند.
آیا همه خودروهای جدید دارای سیستمهای کنترل در سراشیبی و کنترل در سربالایی دارند؟
استفاده از این دو سیستم در خودروها مزیتهای فراروانی دارد. برخی از خودروها هر دو سیستم HAD و DAC را دارند. در برخی از خودروها اما تنها یکی از این دو سیستم مورد استفاده قرار گرفته ست. نکته مهم اینکه این دو آپشن به عنوان یکی از استانداردهای ساخت خودرو محسوب نمیشوند. در نتیجه خودروسازان برای به کار بردن آن الزام و اجباری ندارند. با این همه در اغلب خودروهای امروزی میتوان این دو سیستم را مشاهده کرد. همچنین انتظار میرود در آینده تعداد بیشتری خودرو از این دو سیستم کارآمد بهرهمند باشند. چرا که ایمنی در ساخت خودروهای امروزی جایگاه بسیار مهمی دارد. علاوه بر ایمنی مصرف کمتر سوخت و عمر بیشتر قطعات خودرو هم از دلایل استفاده از این دو سیستم است. برندهایی نظیر تویوتا- مرسدس بنز و بی ام و از این سیستمهای در برخی از خودروهای خود استفاده میکنند. البته در بسیاری از شرکتهای خودروسازی این سیستمها به صورت سفارشی به کار میرود.
تجربه رانندگی با خودروهای دارای HAD و DAC
سیستمهای کنترل در سراشیبی و کنترل در سربالایی میتوانند روی تجربه رانندگی نیز اثر گذار باشند. زیرا ایجاد حس اطمینان زیادی در راننده میکنند. بعلاوه سهولت بیشتری در کنترل کردن خودرو با وجود این دو سیستم وجود دارد. بخش زیادی از اقدامات لازم توسط این دو سیستم کنترل کننده خودرو به صورت اتوماتیک انجام میشود. در نتیجه راننده میتواند روی هدایت خودرو به کمک فرمان متمرکز باشد.
سخن پایانی
خودروهای امروزی به آپشنها و امکانات زیادی برای افزایش ایمنی و بهبود کیفیت رانندگی مجهز هستند. یکی از این امکانات سیستمهای کنترل در سراشیبی و کنترل در سربالایی میباشد. در این مطلب از استوک یدک هر دو سیستم HAD و DAC را مورد بررسی قرار دادیم. کاربرد و مزیتهای استفاده از این دو سیستم در خودرو نیز شرح داده شد.
بیشتر بدانید :
- سرسیلندر سوناتا
- گیربکس اوریون
- گیربکس کاپرا
- موتور آزرا
- موتور اکسنت
- موتور تیانا
- گیربکس گرنجور
- گیربکس وراکروز
- گیربکس یاریس
- موتور تویوتا یاریس
- موتور کاپرا
- موتور گرنجور
- دینام مزدا ۳۲۳
- دینام مورانو
- کمپرسور کولر زانتیا
- گیربکس ام جی
- موتور سورنتو
- کمپرسور کولر مزدا ۳
- گیربکس جک s3
- موتور تویوتا GT86
- موتور موهاوی
- دینام کمری
- کمپرسور کولر تویوتا کمری
- گیربکس جنسیس کوپه
- دینام سانتافه
- سرسیلندر مزدا ۳
- سرسیلندر مگان
- موتور اپیروس
- موتور کادنزا
- کمپرسور کولر کمری
- کمپرسور کولر مزدا ۳۲۳
- گیربکس اپتیما
- گیربکس پرادو
- گیربکس موهاوی
- موتور تویوتا کمری
- گیربکس جنسیس
- موتور جنسیس
- موتور سوناتا
- کمپرسور کولر ماکسیما
- گیربکس سراتو
- گیربکس اچ سی کراس
- گیربکس H30 کراس
- گیربکس سوناتا
- موتور النترا
- کمپرسور کولر اپیروس
- گیربکس اسپورتیج
- موتور اسپورتیج
- موتور مزدا ۳
- کمپرسور کولر آزرا
- گیربکس ال ۹۰
- گیربکس تویوتا کمری
- گیربکس سانتافه
- گیربکس مزدا ۳
- موتور تویوتا پرادو
- موتور سراتو
- موتور توسان
- دینام مزدا ۳
- گیربکس جیلی
- دینام ماکسیما
- گیربکس BMW 528
- گیربکس زانتیا
- گیربکس لیفان
- دینام آزرا
- گیربکس جوک
- موتور رونیز
- گیربکس کوییک اتومات
- گیربکس تیانا
- کمپرسور کولر ال ۹۰
- موتور سانتافه
- کمپرسور کولر مگان
- گیربکس توسان
- سرسیلندر ال ۹۰
- موتور زانتیا
- موتور مگان
- کمپرسور کولرپژو ۲۰۶
- گیربکس آزرا
- موتور اپیتما
- موتور پژو ۲۰۶
- موتور تویوتا هایلوکس
- سرسیلندر ریو
- کامپیوتر گیربکس مزدا
- موتور ال ۹۰
- گیربکس مگان
- گیربکس اپیروس
- موتور i30
- سرسیلندر زانتیا
- گیربکس ماکسیما
- کمپرسور کولر سوناتا
- گیربکس پژو ۲۰۶
- گیربکس جک J4
- دینام ال ۹۰
- دینام پژو ۲۰۶
- دینام سوناتا
- سرسیلندر پژو ۲۰۶