مزایای استفاده از پدل شیفتر
استفاده از پدل شیفتر به ویژه در خودروهایی که گیربکس اتومات تیپ ترونیک دارند متداول میباشد. تعویض دنده با این تجهیز به سادگی و با سرعت زیادی انجام میشود. به همین خاطر بسیاری معتقد هستند که در خودروهای مجهز به این تجهیز رانندگی لذتبخشتر است. اما این موارد تنها مزایای استفاده از این نوع اهرم دنده نیستند. در این مطلب از استوک یدک اطلاعات کاملتری از این نوع پدال کسب خواهید کرد.
پدل شیفتر چیست؟
پدل یا پدال شیفتر به اهرم دنده پشت فرمان در خودروها اشاره دارد. این اهرم بیشتر در خودروهایی که گیربکس اتوماتیک دارند استفاده میشود. با نصب این اهرم تعویض دنده برای راننده خودرو بسیار ساده و سریع خواهد بود. از آنجائیکه این اهرم در پشت فرمان قرار میگیرد به دنده پشت فرمانی هم شناخته میشود. دلیل اصلی قرار دادن این اهرم در پشت فرمان افزایش سرعت عمل راننده است. به ویژه در خودروهای اسپرت و خاص وجود اهرم دنده در کنار فرمان کمک زیادی میکند. این تکنولوژی به مرور زمان به عنوان یکی از پایههای ثابت در خودروهای دنده اتومات در نظر گرفته شد.
تاریخچه پدل شیفتر
این پدال برای اولین بار در خودروهایی که گیربکس دستی داشتن استفاده شد. برای استفاده از آن نیز راننده باید ابتدا پای خود را روی پدال کلاچ فشار میداد. بعد از فشردن کلاچ امکان تعویض دنده با این پدال پشت فرمان وجود داشت. بسته به مدل هر خودرو محل قرارگیری این پدال در پشت فرمان نیز متفاوت بود. اولین بار در سال ۱۹۹۷ شرکت فراری از این نوع دنده در خودروهای خود استفاده کرد. به مرور زمان و با استقبال مردم از پدال شیفتر سایر کمپانیها نیز ترغیب شدند. بعد از فراری نوبت به مرسدس بنز رسید تا از این نوع اهرم پشت فرمان استفاده کند. بعد از آن نیز شرکت بی ام و از دنده پشت ترمز در تولیدات خود بهره گرفت.
انواع پدل شیفتر از نظر محل قرارگیری کدامند؟
امروزه در بسیاری از خودروها میتوان نمونههایی از دنده پشت فرمان را مشاهده کرد. طراحان بر اساس ساختار خودرو بهترین مکان و نوع از این اهرمهای پشت فرمانی را تعبیه مکنند. انواع پدال شیفتر عبارتند از:
- دو پدال در پشت فرمان که هر یک در طرف قرار میگیرند.
- دکمههای روی فرمان نیز در برخی از خودروها در واقع پدال شیفتر محسوب میشوند.
- تک دکمه روی فرمان
امروزه بیشتر خودروهایی که این تجهیز را دارند آن را به شکل یک پدال پشت فرمان تعبیه میکنند. برای دسترسی راحتتر راننده این پدال را در سمت راست فرمان قرار میدهند. علاوه بر محل قرارگیری این دنده از نظر ساختار نیز به دو نوع مختلف تقسیم میشوند.
دنده پشت فرمانی مکانیکی و الکترونیکی
در نوع مکانیکی از پدل شیفتر تغییر دنده به صورت کاملا دستی انجام میگیرد. در واقع راننده باید با توجه به شرایط حرکتی خودرو دنده مناسب را انتخاب و تنظیم کند. با این همه پروسه تعویض دنده خیلی راحتتر از دندههای دستی معمولی میباشد. اما در نوع مکانیکی این اهرم تغییر دنده توسط یک کنترل الکترونیکی انجام میگیرد. این موارد از اصلیترین وجوه تفاوت بین دو نوع دنده پشت فرمانی میباشند.
مزایای استفاده از پدل شیفتر چیست؟
استفاده از پدال شیفتر یا دنده پشت فرمانی به دلیل مزیتهای زیاد آن رواج دارد. البته امروزه بیشتر در خودروهایی که گیربکس اتومات دارند کاربرد دارد. افزایش دقت و تمرکز در رانندگی یکی از این مزیتها میباشد. سایر مزیتهای دنده پشت فرمان در ادامه این بخش شرح داده میشود.
۱- افزایش میزان تمرکز در زمان رانندگی
تعویض دنده به کمک این پدال سادهتر از دندههای کنار رانده است. در نتیجه راننده میتواند دقت و توجه بیشتری به مسیر داشته باشد و به راحتی دنده عوض کند. برای عوض کردن دنده توجه راننده از جلو برداشته نخواهد شد.
۲- کم شدن حرکات فیزیکی راننده
در دندههای معمولی راننده به صورت مداوم باید کلاچ را فشار دهد. همچنین نیاز به حرکتهای دست پی درپی برای عوض کردن دنده وجود دارد. اما به کمک پدل شیفتر دیگر نیازی به حرکات بدنی مختلف از طرف راننده نیست. راننده تنها با حرکت انگشتان دست خود میتواند دنده دلخواه را تعیین کند. از این رو مشکلات جسمانی ناشی از تعویض دنده نظیر زانو درد ایجاد نمیشود. بعلاوه احساس خستگی کمتری در راننگیهای طولانی برای فرد ایجاد میگردد.
۳- سهولت رانندگی در پیک ترافیک
رانندگی در ترافیکهای سنگین خستگی و دشواری زیادی دارد. زیرا راننده باید به صورت مداوم کلاچ گرفته و دنده عوض کند. این مشکل علاوه بر خستگی احتمال وقوع تصادفات را نیز افزایش میدهد. اما با پدل شیفتر دیگر نیازی به تعویض مدام دنده وجود ندارد. این مزیت به ویژه در ترافیکهای سنگین کلانشهرها کمک زیادی میکند.
۴- افزایش سرعت تعویض دنده خودرو
از آنجایی که در دنده پشت فرمان نیازی به کلاچ گرفتن نیست سرعت عمل فرد نیز افزایش مییابد. راننده میتواند با حرکت انگشتان دست خود پدل شیفتر را تغییر دهد. فرآیند تغییر دنده در این حالت در هر دور موتوری به راحتی انجام میگیرد. به این ترتیب عمر مفید گیربکس خودرو نیز افزایش قابل توجهی پیدا میکند.
این مزایا از اصلیترین دلایل محبوبیت دنده پشت فرمانی در خودروهای امروزی میباشد. بعلاوه این نوع اهرم دنده ظاهر جذاب و زیبایی برای خودرو به همراه میآورد. از این نوع دنده در خودروهایی با دنده چندگانه هم میتوان استفاده کرد. اما آیا تمام ابعاد این تجهیز جالب در خودرو مثبت است؟! در ادامه به برخی از عیوب و مشکلات پدال شیفتر اشاره خواهیم کرد.
معایب پدل شیفتر چیست؟
بعد از بررسی مزیتهای پدال شیفتر نوبت به بررسی معایب آن میرسد. از جمله معایب دنده پشت فرمانی میتوان به:
- بالا رفتن استهلاک خودرو و گیربکس
- هزینه بالای تعمیر و نگهداری از این نوع جعبه دنده
- بالا بودن هزینه تعویض آن
- حساسیت بالای گیربکس نسبت به تغییرات دنده
اشاره نمود.
سخن پایانی
در برخی از خودروها اهرم دنده پشت فرمان خودرو قرار گرفته است. این تجهز با نامهای مختلفی نظیر پدل یا پدال شیفتر شناخته میشود. سرعت بیشتر و سهولت راننده برای تعویض دنده از جمله مزیتهای آن به شمار میروند. در این مقاله از استوک یدک به بررسی مزایای پدل شیفتر پرداختیم. تجربه شما از رانندگی با خودروهای دارای این تکنولوژی تعویض دنده چیست؟!
بیشتر بدانید :
- سرسیلندر سوناتا
- گیربکس اوریون
- گیربکس کاپرا
- موتور آزرا
- موتور اکسنت
- موتور تیانا
- گیربکس گرنجور
- گیربکس وراکروز
- گیربکس یاریس
- موتور تویوتا یاریس
- موتور کاپرا
- موتور گرنجور
- دینام مزدا ۳۲۳
- دینام مورانو
- کمپرسور کولر زانتیا
- گیربکس ام جی
- موتور سورنتو
- کمپرسور کولر مزدا ۳
- گیربکس جک s3
- موتور تویوتا GT86
- موتور موهاوی
- دینام کمری
- کمپرسور کولر تویوتا کمری
- گیربکس جنسیس کوپه
- دینام سانتافه
- سرسیلندر مزدا ۳
- سرسیلندر مگان
- موتور اپیروس
- موتور کادنزا
- کمپرسور کولر کمری
- کمپرسور کولر مزدا ۳۲۳
- گیربکس اپتیما
- گیربکس پرادو
- گیربکس موهاوی
- موتور تویوتا کمری
- گیربکس جنسیس
- موتور جنسیس
- موتور سوناتا
- کمپرسور کولر ماکسیما
- گیربکس سراتو
- گیربکس اچ سی کراس
- گیربکس H30 کراس
- گیربکس سوناتا
- موتور النترا
- کمپرسور کولر اپیروس
- گیربکس اسپورتیج
- موتور اسپورتیج
- موتور مزدا ۳
- کمپرسور کولر آزرا
- گیربکس ال ۹۰
- گیربکس تویوتا کمری
- گیربکس سانتافه
- گیربکس مزدا ۳
- موتور تویوتا پرادو
- موتور سراتو
- موتور توسان
- دینام مزدا ۳
- گیربکس جیلی
- دینام ماکسیما
- گیربکس BMW 528
- گیربکس زانتیا
- گیربکس لیفان
- دینام آزرا
- گیربکس جوک
- موتور رونیز
- گیربکس کوییک اتومات
- گیربکس تیانا
- کمپرسور کولر ال ۹۰
- موتور سانتافه
- کمپرسور کولر مگان
- گیربکس توسان
- سرسیلندر ال ۹۰
- موتور زانتیا
- موتور مگان
- کمپرسور کولرپژو ۲۰۶
- گیربکس آزرا
- موتور اپیتما
- موتور پژو ۲۰۶
- موتور تویوتا هایلوکس
- سرسیلندر ریو
- کامپیوتر گیربکس مزدا
- موتور ال ۹۰
- گیربکس مگان
- گیربکس اپیروس
- موتور i30
- سرسیلندر زانتیا
- گیربکس ماکسیما
- کمپرسور کولر سوناتا
- گیربکس پژو ۲۰۶
- گیربکس جک J4
- دینام ال ۹۰
- دینام پژو ۲۰۶
- دینام سوناتا
- سرسیلندر پژو ۲۰۶