میل گاردان drive shaft
انتقال نیروی حاصل از موتور خودرو به چرخها بخش مهمی از عملکرد خودرو میباشد. بخش مهمی از این وظیفه در خودروها بر عهده میل گاردان drive shaft قرار دارد. این قطعه دارای انواع مختلفی بوده و همه انواع در انتقال نیروی موتور به چرخ کاربرد دارند. با ما در این مقاله از استوک یدک همراه باشید تا با وظایف و انواع این قطعه آشنا شوید. برای خرید میل گاردان و دیگر قطعات یدکی مورد نیاز خودرویتان با کارشناسان فروش ما تماس بگیرید.
میل گاردان drive shaft چیست؟
این قطعه بیشتر در خودروهای به کار میرود که چرخهای عقب محرک باشند. به این معنا که نیروی حاصل از موتور از طریق گیربکس و دیفرانسیل به چرخهای عقب خودرو منتقل میشوند. نیرویی که موتور خودرو تولید میکند به گیربکس منتقل میشود. سپس این نیرو توسط میل گاردان به دیفرانسیل انتقال پیدا میکند. به این ترتیب دیفرانسیل قدرت و گشتاور موتور را به چرخهای خودرو هدایت کرده و ماشین حرمت میکند. بنابراین drive shaft از اجزایی است که در پروسه انتقال نیروی موتور به چرخها دخیل است. اختلاف ارتفاع بین گیربکس و دیفرانسیل در خودروها برای انتقال بهتر قدرت موتور باید حل گردد. این وظیفه اغلب بر عهده میل گاردان گذاشته میشود. برای اینکه این اختلاف ارتفاع بین دیفرانسیل و گیربکس آسیبی به drive shaft وارد نکند از اجزای کمکی استفاده میشود. چهار شاخه از و قفلهای گاردان از جمله این اجزای کمکی هستند.
طراحی میل گاردان drive shaft
برای اینکه این قطعه بتواند کارایی خود را حفظ کند اغلب صاف و بدون لنگی طراحی میشوند. این بخش شبیه به یک میله فولادی بسیار محکم و قطور است که کاملا صاف میباشد. جنس آنها را فنری میسازند تا بعد از وارد شدن فشار دوباره به حالت اول برگردند. در دو سمت گاردانها نیز یک سری چهار شاخه قرار داده میشود. از طریق این سری ۴ شاخه گاردانها امکان بالا و پایین رفتن پیدا میکنند. در نتیجه به راحتی میتوانند با اختلاف بین دیفرانسیل و گیربکس هماهنگ شوند. برای ساخت این قطعات تو خالی اغلب از فولاد کم زغال استفاده میکنند. drive shaft دارای انواع مختلفی میباشند که از نظر ساختاری طراحی مخصوص به خود را دارند. در بخش بعدی به انواع مختلف این قطعه در خودروها اشاره خواهیم کرد.
انواع میل گاردان از نظر ساختاری کدامند؟
این قطعات بر اساس ساختار و طراحی به چند گروه مختلف تقسیمبندی میشوند. میل گاردان drive shaft یک تکه- دو تکه و توخالی و توپر از انواع مختلف آنها به شمار میروند.
۱- میل گاردان یک تکه
این مدل بیشتر در خودروهایی که فاصله موتور و گیربکس ۱٫۵ متر باشد استفاده میشود. این نوع گاردانهای یک تکه اغلب در سرعتهای بالا عملکرد خوبی از خود نشان نمیدهند. به همین خاطر سازندگان خودرو از نوع یک تکه این قطعه استفاده زیادی نمیکنند.
۲- میل گاردان دو تکه
اگر فاصله بین گیربکس و موتور خودرو بیشتر از ۱٫۵ متر باشد نوع یک تکه کاربردی ندارد. گاردانهای دو تکه در این نوع خودروها مورد استفاده بیشتری دارند. بعلاوه که این مدل گاردان عملکرد بسیار بهتری در سرعتهای بالا از خود نشان میدهند. این نوع گاردان علاوه بر ۴ شاخ دارای کشویی در جلو و بلبرینگ در وسط هستند.
۳- میل گاردان توخالی
میل گاردانهای توخالی بیشتر از جنس فولاد کم زغال ساخته میشوند. در نتیجه وزن بسیار کمتری از دو مدل دیگر گاردان داشته و برای موتورهایی با کارکرد سنگین به کار میروند. قدرت هدایت نیرو و گشتاور موتور در این نوع میل گاردان drive shaft بسیار بالاتر است.
۴- میل گاردان توپر
تولید این مدل از drive shaft بسیار محدود میباشد. زیرا به دلیل توپر بودن وزن بالایی داشته و در نتیجه روی عملکرد موتور اثر منفی به جا میگذارند.
میل گاردان چه محدودیتهایی دارد؟
طراحان و سازندگان قطعات خودرو تلاش میکنند بهترین میل گاردانها را تولید کنند. به نحوی که کیفیت و کارایی بالایی در این قطعات وجود داشته باشد. با این همه همیشه محدودیتها و عیوبی برای قطعات مختلف ساخت بشر از جمله میل گاردان وجود دارد. محدودیتها و عیوب رایج این قطعه موضوع این بخش از مقاله حاضر میباشد. خراب شدن ۴ شاخه میل گاردان یکی از عیوب رایج در این قطعه است. به ویژه در زمان حرکت اولیه و رها کردن کلاچ خودرو این مشکل بیشتر پیش می آید. صدای تقه مانندی با رها کردن کلاچ به گوش میرسد میتواند به دلیل خراب شدن چهار شاخ باشد. عیوب چهار شاه در میل گاردان drive shaft موجب لرزش اتاق خودرو در سرعتهای بالا خواهد شد. خراب شدن کشویی گاردان نیز از عیوب نسبتا رایج در این قطعه محسوب میشود.
فواید میل گاردان در خودرو
گاردان از هر نوعی که باشد کمک میکند نیروی موتور خودرو کم نشود. در نتیجه تمام توان و گشتاوری که موتور خودرو تولید کرده بهچرخها منتقل خواهد شد. قدرت ماشین به کمک این قطعه افزایش یافته و راندمان آن بهبود مییابد. از این رو امروزه در بعضی از خودروهای دیفرانسیل جلو نیز از drive shaft استفاده میشود. این بخش بر خلاف دیگر قسمتهای خودرو نیاز به سرویس خاصی ندارد. بلکه به صورتدورهای باید بررسی و در صورت نیاز تعویض گردد. کیفیت میل گاردان خودروی روی عملکرد موتور خودرو اثر زیادی دارد.
خرید میل گاردان drive shaft استوک
برای خرید میل گاردان با کیفیت و اصل میتوانید به مشاورین فروش استوک یدک پیام دهید. کارایی و عملکرد مناسب قطعات یدکی خریداری شده روی راندمان کلی خودرو اثر میگذارد. بنابراین حتما به سراغ فروشندگان معتبر و باتجربه در این حوزه بروید. این مجموعه با سالها فعالیت در زمینه تامین قطعات یدکی استوک رضایت بسیاری از مشتریان خود را کسب کرده است. تنوع بالای قطعات یدکی استوک در سایت ما کار انتخاب و خرید را سادهتر میکند.
سخن پایانی
یکی از بخشهای مهم در خودرو که به انتقال نیروی موتور کمک میکند میل گاردان drive shaft است. البته بیشتر در خودروهای دیفرانسیل عقب از این قطعه استفاده میشود. به لحاظ ساختاری ۴ نوع مختلف از گاردان در بازار وجود دارد. میل گاردان دو تکه و توخالی دو نمونه از بهترین انواع این قطعه به شمار میرود. با کارشناسان استوک یدک تماس گرفته و برای خرید انواع drive shaft سفارش دهید.
بیشتر بدانید :
- سرسیلندر سوناتا
- گیربکس اوریون
- گیربکس کاپرا
- موتور آزرا
- موتور اکسنت
- موتور تیانا
- گیربکس گرنجور
- گیربکس وراکروز
- گیربکس یاریس
- موتور تویوتا یاریس
- موتور کاپرا
- موتور گرنجور
- دینام مزدا ۳۲۳
- دینام مورانو
- کمپرسور کولر زانتیا
- گیربکس ام جی
- موتور سورنتو
- کمپرسور کولر مزدا ۳
- گیربکس جک s3
- موتور تویوتا GT86
- موتور موهاوی
- دینام کمری
- کمپرسور کولر تویوتا کمری
- گیربکس جنسیس کوپه
- دینام سانتافه
- سرسیلندر مزدا ۳
- سرسیلندر مگان
- موتور اپیروس
- موتور کادنزا
- کمپرسور کولر کمری
- کمپرسور کولر مزدا ۳۲۳
- گیربکس اپتیما
- گیربکس پرادو
- گیربکس موهاوی
- موتور تویوتا کمری
- گیربکس جنسیس
- موتور جنسیس
- موتور سوناتا
- کمپرسور کولر ماکسیما
- گیربکس سراتو
- گیربکس اچ سی کراس
- گیربکس H30 کراس
- گیربکس سوناتا
- موتور النترا
- کمپرسور کولر اپیروس
- گیربکس اسپورتیج
- موتور اسپورتیج
- موتور مزدا ۳
- کمپرسور کولر آزرا
- گیربکس ال ۹۰
- گیربکس تویوتا کمری
- گیربکس سانتافه
- گیربکس مزدا ۳
- موتور تویوتا پرادو
- موتور سراتو
- موتور توسان
- دینام مزدا ۳
- گیربکس جیلی
- دینام ماکسیما
- گیربکس BMW 528
- گیربکس زانتیا
- گیربکس لیفان
- دینام آزرا
- گیربکس جوک
- موتور رونیز
- گیربکس کوییک اتومات
- گیربکس تیانا
- کمپرسور کولر ال ۹۰
- موتور سانتافه
- کمپرسور کولر مگان
- گیربکس توسان
- سرسیلندر ال ۹۰
- موتور زانتیا
- موتور مگان
- کمپرسور کولرپژو ۲۰۶
- گیربکس آزرا
- موتور اپیتما
- موتور پژو ۲۰۶
- موتور تویوتا هایلوکس
- سرسیلندر ریو
- کامپیوتر گیربکس مزدا
- موتور ال ۹۰
- گیربکس مگان
- گیربکس اپیروس
- موتور i30
- سرسیلندر زانتیا
- گیربکس ماکسیما
- کمپرسور کولر سوناتا
- گیربکس پژو ۲۰۶
- گیربکس جک J4
- دینام ال ۹۰
- دینام پژو ۲۰۶
- دینام سوناتا
- سرسیلندر پژو ۲۰۶