سیستم کنترل فشار تایر چیست؟
امروزه ایمنی در ساخت خودرو از درجه اهمیت بالایی برخوردار است. لاستیکها از جمله اجزای مهم و حساس در خودرو به شمار میرود که روی ایمنی آن اثر بگذارد. استفاده از سیستم کنترل فشار تایر یکی از اقدامات مهم برای کنترل فشار باد لاستیکها میباشد. در این مقاله از استوک یدک به معرفی کارایی و عملکرد این سیستم کنترلی در خودرو میپردازیم. این مجموعه عرضه کننده لوازم یدکی استوک با کیفیت و اصل در کشور میباشد. برای خرید قطعات مورد نیاز خود با کارشناسان فروش استوک یدک تماس بگیرید.
آشنایی با سیستم کنترل فشار باد تایر یا TPMS
این سیستم با هدف مانیتورینگ فشار تایر خودروها مورد استفاده قرار میگیرد. تنظیم فشار باد لاستیکهای خودرو در کنترل هرچه بهتر ماشین موثر است. از این رو با کنترل باد لاستیک های خودرو میتوان ایمنی سرنشینان با افزایش داد. این سیستم با کنترل فشار و دمای لاستیک میتواند باد خیلی کم یا خیلی زیاد تایرها را تشخیص دهد. سپس از طریق ارسال هشدارهایی با راننده وی را از وضعیت تایرهای خودرو آگاه میکند. با این سیستم علاوه بر افزایش ایمنی خودرو عمر مفید لاستیکها نیز افزایش پیدا خواهد کرد. همچنین راندمان سوخت مصرفی خودرو نیز با کنترل باد تایرها بهبود پیدا میکند. اگر باد لاستیکها کم باشد میزان سایش و فرسودگی تایرها بیشتر میشود. باد زیاد نیز خطر ترکیدن تایرها را افزایش خواهد داد.
سیستم TPMS چگونه کار میکند؟
در این بخش خواهیم گفت که عملکرد سیستم کنترل فشار تایر چگونه عمل میکند. در این سیستم از سنسورهایی استفاده شده که به فشار و دما حساس هستند.سنسورهای TPMS را غلب در میل دریچه هوای تایر خودروها نصب میکنند. این سنسورها هم مکانیکی و هم الکترونیکی هستند. نوع مکانیکی این سنسورها از یک فنر و یک دیافراگم تشکیل شده است. اما نوع الکترونیکی سنسورهای TPMS تجهیزی است که با باتری کار میکند. سیگنالهای دریافتی از تایر خودرو توسط نوع الکترونیکی این سنسور به رایانه درون خودرو منتقل میگردد. اطلاعات مربوط به فشار و دمای لاستیک به صورت بیسیم به رایانه خودرو منتقل میشود. رایانه نیز با توجه به این اطلاعات هشدارها و توصیههای لازم را برای راننده ارسال میکند. سنسور با توقف خودرو کالیبره شده و چراغ هشدار آن نیز خاموش میشود.
انواع سیستم کنترل فشار تایر خودرو
سیستمها و سنسورهای کنترل کننده فشار باد تایر دارای انواع مختلفی هستند. در بالا اشاره کردیم که برخی از آنها به صورت مکانیکی و برخی دیگر الکترونیکی کار میکنند. در نوع الکترونیکی باید به صورت دورهای سنسورها را عوض کرد. به این ترتیب مطمئن میشوید که حسگرهای این تجهیز کارایی خود را از دست ندادهاند. اما بر اساس نوع عملکرد این سیستمها دو نوع اصلی از TPMS را میتوان گروهبندی کرد.
۱- سیستم TPMS مستقیم
در این نوع سیستم از حسگرهای جداگانه بر روی میل سوپاپ هر لاستیک استفاده شده است. به این ترتیب فشار باد هر کدام از تایرهای خودرو به صورت مجزا کنترل میشوند. سیستم کنترل فشار تایر مستقیم قادر است اطلاعات لحظهای و دقیقی ارائه کند. انتقال اطلاعات نیز در این نوع سیستم به شیوه بیسیم به رایانه خودرو صورت میگیرد.
۲- سیستم TPMS غیر مستقیم
در نوع غیر مستقیم از سیستم ترمز ضد قفل خودرو ABS برای کنترل باد لاستیک ها استفاده میشود. این نوع سنسورهای کنترل باد تایرها هزینه کمتری نسبت به نوع مستقیم دارند. تغییرات صورت گرفته روی سرعت چرخ معیار اندازهگیری باد تایرها میباشد. در برخی از خودروها هر دوسیستم مستقیم و غیر مستقیم کنترل باد تایرها به کار رفته است. خودروهای مدرنتر نیز از سیستمهار پیشرفتهتر کنترل باد لاستیک برخوردارند. نوع مدرن این تجهیزات نیازی به حسگرهای جداگانه برای کنترل فشار لاستیکها ندارد.
مزایای سیستم کنترل باد تایرها
امروزه در اغلب خودروها در جهان از سیستمهای کنترل کننده باد لاستیک استفاده میشود. مزایایی که این سیستمها دارند دلیل اصل کاربرد گسترده از آنها محسوب میشود. در این بخش به برخی از اصلیترین مزیتها و نقاط قوت سیستمهای TPMS اشاره میکنیم.
۱- افزایش ایمنی خودرو
یکی از دلایل اصلی استفاده از اینسیستمها بالا بردن ایمنی خودرو میباشد. آمارها نشان میدهد بسیاری از تصادفات جادهای مربوط به عدم تنظیم باد لاستیک خودروها است. کم شدن باد تایرها موجب میگردد کنترل کردن خودرو سخت شود. باد زیاد نیز خطر ترکیدن لاستیک و از مسیر خارج شدن خودرو را به همراه دارد.
۲- بهبود میزان سوخت مصرفی خودرو
لاستیکهای کم باد موجب افزایش مقاومت چرخهای خودرو میشوند. در نتیجه به موتور برای چرخاندن تایرها فشار بیشتری وارد میشود. این فشار بیشتر نیز موجب بالا رفتن میزان مصرف سوخت در موتور میگردد. حفظ فشار تایرهای خودرو کمک میکند میزان سوخت مصرفی بهینه باشد.
۳- افزایش طول عمر لاستیکهای خودرو
یکی دیگر از مزیتهای استفاده از سیستم کنترل فشار تایر افزایش طول عمر تایرها میباشد. کاهش باد لاستیک باعث میشود بیشتر در تماس با جاده قرار گیرد. در نتیجه اصطکاک و سایش بیشتری روی سطح لاستیک ایجاد میگردد. همین امر به کوتاهتر شدن عمر مفید تایر خودرو منتهی میشود.
۴- کاهش تولید گازهای گلخانهای
استفاده از سنسورهای کنترل باد تایر به صورت غیر مستقیم روی کاهش گازهای گلخانهای نیز اثر دارند. چرا که موجب بهینه سازی و کاهش مصرف سوخت در خودرو میشوند. پس طبیعتا گازهای گلخانهای کمتری نیز از به کمک این سیستمها تولید میشود.
۵- صرفهجویی در زمان
استفاده از سیستم TPMS موجب میشود دیگر نیازی به کنترل دستی باد تایرها نباشد. ارزیابی و بررسی دستی باد تایرها نیاز به صرف وقت بیشتری است. در حالی که کنترل سیستمی باد تایرها وقتگیر نمیباشد.
۶- ایجاد اطمینان خاطر در راننده
وقتی باد تایرها به کمک یک سیستم دائما چک شود خیال راننده از این بابت راحت خواهد بود. در نتیجه موقع رانندگی آرامش و اطمینان خاطر بیشتری نسبت به وضعیت تایرهای خودرو دارد. این مورد نیز به عنوان یکی دیگر از مزیتهای سیستم TPMS شناخته میشود.
سخن پایانی
سیستم کنترل فشار تایر یا TPMS برای مانیتورینگ فشار لاستیک ها به کار میرود. مزایای زیادی که استفاده از این سیستمها دارد موجب استفاده گسترده از آنها در خودروها شده است. کاهش مصرف سوخت و افزایش سطح ایمنی خودرو از مهمترین مزیتهای TPMS محسوب میشود. در این مقاله از استوک یدک این سیستمها و انواع آن را مورد بررسی قرار دادیم.
بیشتر بدانید :
- سرسیلندر سوناتا
- گیربکس اوریون
- گیربکس کاپرا
- موتور آزرا
- موتور اکسنت
- موتور تیانا
- گیربکس گرنجور
- گیربکس وراکروز
- گیربکس یاریس
- موتور تویوتا یاریس
- موتور کاپرا
- موتور گرنجور
- دینام مزدا ۳۲۳
- دینام مورانو
- کمپرسور کولر زانتیا
- گیربکس ام جی
- موتور سورنتو
- کمپرسور کولر مزدا ۳
- گیربکس جک s3
- موتور تویوتا GT86
- موتور موهاوی
- دینام کمری
- کمپرسور کولر تویوتا کمری
- گیربکس جنسیس کوپه
- دینام سانتافه
- سرسیلندر مزدا ۳
- سرسیلندر مگان
- موتور اپیروس
- موتور کادنزا
- کمپرسور کولر کمری
- کمپرسور کولر مزدا ۳۲۳
- گیربکس اپتیما
- گیربکس پرادو
- گیربکس موهاوی
- موتور تویوتا کمری
- گیربکس جنسیس
- موتور جنسیس
- موتور سوناتا
- کمپرسور کولر ماکسیما
- گیربکس سراتو
- گیربکس اچ سی کراس
- گیربکس H30 کراس
- گیربکس سوناتا
- موتور النترا
- کمپرسور کولر اپیروس
- گیربکس اسپورتیج
- موتور اسپورتیج
- موتور مزدا ۳
- کمپرسور کولر آزرا
- گیربکس ال ۹۰
- گیربکس تویوتا کمری
- گیربکس سانتافه
- گیربکس مزدا ۳
- موتور تویوتا پرادو
- موتور سراتو
- موتور توسان
- دینام مزدا ۳
- گیربکس جیلی
- دینام ماکسیما
- گیربکس BMW 528
- گیربکس زانتیا
- گیربکس لیفان
- دینام آزرا
- گیربکس جوک
- موتور رونیز
- گیربکس کوییک اتومات
- گیربکس تیانا
- کمپرسور کولر ال ۹۰
- موتور سانتافه
- کمپرسور کولر مگان
- گیربکس توسان
- سرسیلندر ال ۹۰
- موتور زانتیا
- موتور مگان
- کمپرسور کولرپژو ۲۰۶
- گیربکس آزرا
- موتور اپیتما
- موتور پژو ۲۰۶
- موتور تویوتا هایلوکس
- سرسیلندر ریو
- کامپیوتر گیربکس مزدا
- موتور ال ۹۰
- گیربکس مگان
- گیربکس اپیروس
- موتور i30
- سرسیلندر زانتیا
- گیربکس ماکسیما
- کمپرسور کولر سوناتا
- گیربکس پژو ۲۰۶
- گیربکس جک J4
- دینام ال ۹۰
- دینام پژو ۲۰۶
- دینام سوناتا
- سرسیلندر پژو ۲۰۶