میل بادامک (camshaft) چیست و چه کاربردی دارد؟
میل بادامک (camshaft) چیست و چه کاربردی دارد؟
یکی از قطعات مهم در پیشرانه خودروهای احتراقی قطعا میل بادامک camshaft است. وظیفه اصلی این قطعه باز و بسته کردن سوپاپها در بازههای زمانی تعیین شده است. بنابراین هرگونه اختلال و مشکل در این قطعه میتواند در عملکرد موتور خودرو اثرات منفی به جای گذارد. در این مطلب از استوک یدک این قطعه مهم در خودرو را به طور کامل معرفی میکنیم. برای خرید لوازم یدکی استوک با کیفیت بالا و تضمین اصل بودن به کارشناسان فروش ما پیام دهید.
میل بادامک camshaft چیست؟
میل بادامک که با نام میل سوپاپ نیز شناخته میشود یکی از بخشهای مهم در موتورهای درون سوز است. در این قطعه یک استوانه فلزی به عنوان محور اصلی وجود دارد. محورهای دایرهای شکل غیر هم محور نیز روی آن قرار گرفتهاند. بادامکهایی روی این قطعه تعبیه شده که نام آن نیز برگرفته از همین بخش است. میل سوپاپ با چرخیدن و حرکت خود سوپاپها در روی زمانبندی تعیین شده باز یا بسته میکند. چرخش میل سوپاپ بر اساس دندههایی که از طریق زنجیر تایم به میل لنگ وصل شده انجام میگیرد. البته در بعضی از خودروها این وظیفه به جای زنجیر تایم بر عهده تسمه تایم قرار دارد. در موتورهای احتراقی ۴ زمانه به ازای ۲ دور چرخش میل لنگ میل سوپاپ یک دور میچرخد. بنابراین سرعت چرخش میل بادامک نصف سرعت چرخش موتور خودرو است. این نسبت در موتورهای دو زمانه برابر است.
اجزای میل بادامک camshaft
میل سوپاپ در برخی از موتورها روی سیلندر قرار داده میشود. در بعضی دیگر از خودروها نیز مهندسین این قطعه را پایین موتور تعبیه میکنند. نیروی میل سوپاپ از طریق تایپیتها و اسبکها به سوپاپ وارد میشود. برای هر سوپاپ یک میل بادامک در نظر گرفته میشود. این قطعات با فاصله و زاویه مشخصی از هم قرار گرفته و کار میکنند. اجزای تشکیل دهنده میل سوپاپ شامل:
- دایره مبنا
- درجه باز شدن
- پهلوی باز شدن سوپاپ
- پلوی بسته شدن سوپاپ
- زاویه بسته شدن
میباشد. این قطعه بسیار مهم و کاربردی در موتورهای درون سوز دارای انواع مختلفی نیز میباشد. در بخش بعدی شما را با انواع مختلف میل سوپاپ آشنا خواهیم کرد.
انواع میل سوپاپ یا میل بادامک کدام است؟
بر روی کاور موتور بعضی از خودروها حروفی به شکل اختصاری درج شده است. این حروف اختصاری نوع میل بادامک camshaft به کار رفته در خودرو را نشان میدهد.
۱- میل بادامک OHV
این نوع میل سوپاپ در قسمت پایین موتور قرار داده میشود. موتورهایی که دارای این نوع میل سوپاپ هستند کوچکتر و بادوامتر از سایر انواع موتور میباشند. نیرو در این نوع میل بادامک به کمک میلههای بلندی به سوپاپهای خودرو منتقل میگردد. تنظیم زمانبندی در سرعتهای بالا به کمک این نوع میل سوپاپ دشوار است. بعلاوه بر هر سیلندر نصب بیش از دو سوپاپ در این موتورها دشوار است. این مدل در واقع از انواع قدیمی میل سوپاپها محسوب میشوند. البته در برخی از انواع خودروها همچنان از میل سوپاپ OHV استفاده میشود.
۲- میل بادامک SOHC
از این میل بادامک camshaft بیشتر در موتورهای خطی استفاده میشود. این قطعات به صورت ردیفی در قسمت بالای سیلندر جای میگیرند. در موتورهای خطی در هر سیلندر دو سوپاپ وجود دارد. این نوع میل سوپاپ مستقیم روی باز و بسته کردن سوپاپها نقش دارند. در نتیجه باز و بسته کردن سوپاپ در سرعتهای بالا به دقت زیادی انجام میگیرد. بنابراین کارایی این مدل نسبت به نوع OHV از میل سوپاپ بیشتر است.
۳- میل بادامک DOHC
این مدل میل سوپاپ نیز بیشتر در موتورهای خطی کاربرد دارد. محل قرارگیری این مدل از میل بادامک در قسمت بالایی سیلندر خودرو است. استفاده از این نوع میل سوپاپ در خودرو قدرت موتور را افزایش میدهد. زیرا آرایش تزریق هوا با وجود این قطعه بهتر خواهد بود. بیشتر خودروهای مدرن در جهان دارای این نوع میل سوپاپ هستند. چرا که با حجم موتور یکسان قدرت تولید شده با وجود این نوع میل سوپاپ بیشتر است.
کاربرد میل بادامک camshaft چیست؟
در معرفی این قطعه تا حد زیادی با وظایف و کاربردهایی که دارد آشنا شدیم. در این بخش به طور دقیقتر با کاربرد این قطعه در موتورهای احتراقی ۴ زمانه آشنا خواهیم شد. برای درک بهتر کاربرد این قطعه باید مروری بر عملکرد موتور داشته باشیم. در موتورهای احتراقی قطعاتی به نام سوپاپ به کار میروند. سوپاپهای ورودی وظیفه وارد کردن مخلوط سوخت و هوا به درون سیلندر خودرو را دارند. از طرفی خروج دود ناشی از احتراق نیز بر عهده سوپاپهای خروجی قرار دارد. باز و بسته شدن سوپاپها در فواصل زمانی مناسب بر روی انجام دقیق این پروسه تاثیر زیادی دارد. این وظیفه مهم در موتورهای احتراقی و درون سوز بر عهده میل بادامک یا میل سوپاپ گذاشته شده است. شکل و نوع این قطعه روی قدرت و ویژگیهای موتور خودرو اثر زیادی دارد.
علائم خرابی میل بادامک camshaft
خراب بودن میل سوپاپ روی فرآیند احتراق و تخلیه دود اثر منفی میگذارد. در نتیجه توان موتور به طرز چشمگیری کاهش پیدا میکند. نشانههایی وجود دارند که به ما در تشخیص خراب بودن این قطعه کمک میکنند. از جمله این علائم میتوان به:
- سخت گاز خوردن موتور
- به گوش رسیدن صدای انفجار از مانیفولدهای هوای ورودی یا خروجی
- کاهش نیروی موتور و بروز لرزش در آن
- به گوش رسیدن صدای چق چق از سرسیلندر خودرو
اشاره کرد. در صورت مشاهده هر کدام از این نشانههای برای تعمیر و تعویض میل بادامک به تعمیرگاههای مجاز مراجعه کنید.
خرید میل بادامک و قطعات موتور خودرو
برای عملکرد بهتر موتور باید قطعات و اجزای آن به درستی کار کنند. گاهی اوقات نیاز است برخی قطعات معیوب در خودرو تعویض شوند. خرید قطعات یدکی با کیفیت و اصلی در راندمان موتور خودرو و اهمیت بالایی دارد. برای تهیه قطعات یدکی استوک مورد نیاز میتوانید از طریق سایت استوک یدک اقدام کنید. میل بادامک- سیلندر- سرسیلندر و موتور خودروهای داخلی و خارجی در سایت مجموعه ارائه میگردد.
کلام آخر
یکی از بخشهای مهم در تنظیم بازهی زمانی باز و بسته شدن سوپاپ قطعهای به نام میل بادامک camshaft است. در این مطلب از استوک یدک به کاربرد و انواع میل سوپاپ در موتورهای احتراق ۴ زمانه پرداختیم.
بیشتر بدانید :
- سرسیلندر سوناتا
- گیربکس اوریون
- گیربکس کاپرا
- موتور آزرا
- موتور اکسنت
- موتور تیانا
- گیربکس گرنجور
- گیربکس وراکروز
- گیربکس یاریس
- موتور تویوتا یاریس
- موتور کاپرا
- موتور گرنجور
- دینام مزدا ۳۲۳
- دینام مورانو
- کمپرسور کولر زانتیا
- گیربکس ام جی
- موتور سورنتو
- کمپرسور کولر مزدا ۳
- گیربکس جک s3
- موتور تویوتا GT86
- موتور موهاوی
- دینام کمری
- کمپرسور کولر تویوتا کمری
- گیربکس جنسیس کوپه
- دینام سانتافه
- سرسیلندر مزدا ۳
- سرسیلندر مگان
- موتور اپیروس
- موتور کادنزا
- کمپرسور کولر کمری
- کمپرسور کولر مزدا ۳۲۳
- گیربکس اپتیما
- گیربکس پرادو
- گیربکس موهاوی
- موتور تویوتا کمری
- گیربکس جنسیس
- موتور جنسیس
- موتور سوناتا
- کمپرسور کولر ماکسیما
- گیربکس سراتو
- گیربکس اچ سی کراس
- گیربکس H30 کراس
- گیربکس سوناتا
- موتور النترا
- کمپرسور کولر اپیروس
- گیربکس اسپورتیج
- موتور اسپورتیج
- موتور مزدا ۳
- کمپرسور کولر آزرا
- گیربکس ال ۹۰
- گیربکس تویوتا کمری
- گیربکس سانتافه
- گیربکس مزدا ۳
- موتور تویوتا پرادو
- موتور سراتو
- موتور توسان
- دینام مزدا ۳
- گیربکس جیلی
- دینام ماکسیما
- گیربکس BMW 528
- گیربکس زانتیا
- گیربکس لیفان
- دینام آزرا
- گیربکس جوک
- موتور رونیز
- گیربکس کوییک اتومات
- گیربکس تیانا
- کمپرسور کولر ال ۹۰
- موتور سانتافه
- کمپرسور کولر مگان
- گیربکس توسان
- سرسیلندر ال ۹۰
- موتور زانتیا
- موتور مگان
- کمپرسور کولرپژو ۲۰۶
- گیربکس آزرا
- موتور اپیتما
- موتور پژو ۲۰۶
- موتور تویوتا هایلوکس
- سرسیلندر ریو
- کامپیوتر گیربکس مزدا
- موتور ال ۹۰
- گیربکس مگان
- گیربکس اپیروس
- موتور i30
- سرسیلندر زانتیا
- گیربکس ماکسیما
- کمپرسور کولر سوناتا
- گیربکس پژو ۲۰۶
- گیربکس جک J4
- دینام ال ۹۰
- دینام پژو ۲۰۶
- دینام سوناتا
- سرسیلندر پژو ۲۰۶