لاستیک تیوبلس چیست؟
فناوریهای جدید در حوزه ساخت خودرو و در زمینه ساخت لاستیک نیز رشد زیادی داشته است. لاستیکهای نسل جدید با نام لاستیک تیوبلس Tubeless مدتی است که به بازار معرفی شدهاند. این لاستیکها مزیتهای زیادی دارند و نقاط ضعف نسل قدیمی را به خوبی پوشش میدهند. در این مقاله از استوک یدک به معرفی کامل لاستیکهای نسل جدید پرداختهایم. برای خرید انواع تجهیزات و قطعات یدکی استوک خودرو با کارشناس فروش استوک یدک تماس بگیرید.
لاستیک تیوبلس چیست؟
در این بخش نگاهی کلی به تایرهای Tubeless میاندازیم. همانطور که از نام این لاستیکها پیداست فاقد تیوب هستند. لاستیکهای معمولی از سه بخش رینگ- لاستیک و تیوب تشکیل شدهاند. تیوب به عنوان داخلیترین بخش لاستیک شناخته میشود. وظیفه تیوب نگهداشتن هوای فشردهی بین رینگ و لاستیک میباشد. نسل جدید لاستیکها از نظر شکل ظاهری شباهت زیادی به لاستیکهای معمولی دارند. با این تفاوت که تیوب از ساختار آنها حذف و با بوتیل جایگزین شده است. بوتیل مادهای است که به شکل لایهای نازک در فضای بین رینگ و لاستیک قرار میگیرد. این لایه به خوبی لاستیک خودرو را آببندی کرده و جلوی نشت هوا را میگیرد. این ویژگی موجب شده تا امکان استفاده از تایرهای تیوبلس روی چرخهای یکپارچه وجود داشته باشد.
آشنایی با ساختار لاستیک تیوبلس Tubeless
در این بخش تلاش کردهایم ساختار لاستیکهای تیوبلس را به سادهترین شکل شرح دهیم. در این نوع لاستیک نسل جدید از اجزا و بخشهای مختلفی در کنار هم استفاده میشود. ساختار و ساختمان لاستیکهای تیوبلس از بخشهای مختلفی اعم از:
- سطح آج
- گوشه آج
- لایه زیر آج
- تسمه محافظ لاستیک
- شانه تایر
- منجید
- دیوار جانبی تایر
- استر داخلی لاستیک
- پوشش داخلی
- نگهدارنده بید
- بید
- پر کننده لاستیک
- زهوار
تشکیل شده است. شناسایی این اجزا کمک میکند به تفاوت تایرهای تیوبلس و معمولی پی ببرید.
عملکرد لاستیک تیوبلس چگونه است؟
یکی از مشکلات و چالشهای بزرگ لاستیکهای قدیمی پنچر شدن زیاد آنها بود. با فرو رفتن جسم خارجی در لاستیکهای قدیمی باد داخل آنها تخلیه شده و در اصطلاح پنچر میشوند. این مشکل در جادههای برون شهری و در سرعت بالا دردسرهای زیادی به همراه داشت. تصادفات و از کنترل خارج شدن خودرو از جمله چالشهای پنچر شدن لاستیک در سرعت بالا میباشد. اما عملکرد لاستیک تیوبلس Tubeless به نحوی است که با این مشکل مواجه نیستیم. با وارد شدن جسم خارجی به لاستیک بوتیل موجود در لاستیک به اطراف جسم میچسبد. در نتیجه شکاف بین جسم و لاستیک از طریق لایه بوتیل پر میشود. به این ترتیب خروج باد لاستیک بسیار آهسته رخ خواهد داد. کاهش سرعت خروج باد از لاستیکهای تیوبلس کمک میکند تا مسافت زیادی را بتوان طی کرد. همچنین دیگر کنترل خودرو با وارد شدن اشیاء بیرونی به لاستیک از دست نمیرود.
لاستیک Tubeless چه مزیتهایی دارد؟
بعد از آشنایی با ساختار و عملکرد تایرهای تیوبلس میتوان مزیتهای مختلفی برای آنها برشمرد. این مزایا موجب کاربرد گسترده از آنها شده است. به طوری که لاستیک تیوبلس Tubeless به سرعت به عنوان جایگزین لاستیکهای معمولی شناخته شد. از جمله مزیتهای استفاده از لاستیک تیوبلس میتوان به:
- نصب آسان و سریعتر
- وزن کمتر نسبت به نسل قدیمی لاستیکها
- تعمیر ساده
- استفاده از قطعات کمتر
- کاهش میزان حرارت انتقالی از لنت ترمز
- عمر طولانیتر تسمه داخل لاستیک تیوبلس
- عمر مفید طولانیتر آج و دیوارههایجانبی لاستیک
- تعادل بالا در هنگام دور زدن خودرو
- ضریب ایمنی بالاتر لاستیکهای تیوبلس
- منفجر نشدن لاستیک در اثر پنچری
- بازهی زمانی طولانی بین پنچر شدن و خوابیدن باد لاستیک تیوبلس
- مقاومت بالای لاستیک Tubeless در برابر ضربه
- صدمه و آسیب کمتر در دست اندازها
- نفوذ ناپذیری کنارههای لاستیک در برابر اشیاء ریز
اشاره کرد. در واقع با شروع فرآیند پنچر شدن این لاستیکها راننده زمان کافی برای مراجعه به تعمیرگاه دارد.
معایب لاستیک تیوبلس Tubeless چیست؟
معایب لاستیکهای تیوبلس در قیاس با مدل قدیمی لاستیک خودرو شامل موارد زیر میباشد:
- قیمت بالاتر
- نیاز به مراقبت بیشتر و نگهداری دقیقتر
- نیاز به تمیز کاری بیشتر لاستیک Tubeless
توجه داشته باشید که قیمت بالای این لاستیک باید در مقایسه با طول عمر مفید آن در نظر گرفته شود. این نوع لاستیکها عمر طولانیتری نسبت به لاستیکهای قدیمی دارند.
بررسی تفاوت لاستیک تیوبلس با لاستیک معمولی
در این بخش نگاهی به تفاوتهای اصلی بین دو نسل از لاستیکهای خودرو میاندازیم. وزن کمتر لاستیکهای تیوبلس موجب میشود تا وزن کلی خودرو نیز کمتر شود. نسبت به لاستیکهای معمولی تایرهای تیوبلس نصب سادهتری دارند. تعداد قطعات مورد استفاده در لاستیک تیوبلس کمتر از لاستیکهای معمولی است. بنابراین خیلی راحتتر میتوان لاستیکهای Tubeless را تمیز کرد. ضریب اطمینان در لاستیکهای جدید بسیار بالاتر از لاستیکهای معمولی است. زیرا در لاستیکهای تیوبلس احتمال منفجر شدن تایر وجود ندارد. این دو نوع لاستیک از سایر لحاظ مانند شکل ظاهری کاملا شبیه به هم هستند. بنابراین شاید به راحتی نتوان فرقهای بین این نوع تایر را متوجه شد.
پنچرگیری لاستیک تیوبلس Tubeless
برای پنچرگیری لاستیکهای معمولی باید آن را از روی رینگ باز کرد. در حالی که پروسه پنچرگیری لاستیک تیوبلس به باز کردن آناز روی تایر نیاز ندارد. در بسیاری از اوقات حتی به باز کردن لاستیک هم نیازی نیست. چرا که به راحتی میتوان جسم خارجی وارد شده را از لاستیک تیوبلس خارج کرد. سپس محل سوراخ ایجاد شده در تایرهای Tubeless را با چسب و فیتیله مخصوص میپوشانند. به همین راحتی پروسه پنچرگیری از لاستیکهای تیوبلس انجام میگیرد. اضافات فیتیله را نیز بعد از محکم شدن چسب به کمک یک تیغ میتوان برداشت. البته استفاده از نخ پنچری نیز توسط برخی از تعمیرکاران برای این نوع از تایرها استفاده میشود. این مورد بستگی زیادی به محل پنچر شدن لاستیکهای تیوبلس بستگی دارد.
بایدها و نبایدهای لاستیک تیوبلس Tubeless
برای استفاده از این نوع تایرهای بدون تیوب باید چند نکته مهم را در نظر بگیرید. اولین نکته مهم تنظیم فشار باد تایرهای تیوبلس به صورت منظم است. چرا که عدم تنظیم باد لاستیک میتواند موجب ترک خوردن آن گردد. جابهجا کردن لاستیکهای Tubeless بعد از مدتی استفاده از آنها نیز به طول عمر بیشتر این تایرها کمک میکند. در واقع با جابهجا کردن جای تایرها اصطکاک و فرسودگی تمام آنها به یک اندازه خواهد بود. به هیچ عنوان از اسپریهای اسیدی تمیز کننده برای این لاستیکها استفاده نکنید. اسپریهای اسیدی موجب خوردگی در سطح لاستیکهای تیوبلس خواهند شد. استفاده از مواد شوینده و اسفنج بهترین شیوه برای تمیز کردن این نوع لاستیکها میباشد. بهتر از کلاچ و گاز به نحوی تنظیم شوند که تایر روی آسفالت سر نخورد. سر خوردن لاستیک تیوبلس روی آسفالت باعث کم شدن عمر مفید آن میشود.
کلام پایانی
لاستیکهای تیوبلس Tubeless به عنوان نسل جدید و کارآمد تایرهای خودرو شناخته میشوند. این لاستیکها مشکلات و خطرات نسل قدیم تایرهای خودرو را ندارند. در این مطلب از استوک یدک به معرفی ابعاد مختلف این لاستیکهای مقاوم و جدید پرداختیم.
بیشتر بدانید :
- سرسیلندر سوناتا
- گیربکس اوریون
- گیربکس کاپرا
- موتور آزرا
- موتور اکسنت
- موتور تیانا
- گیربکس گرنجور
- گیربکس وراکروز
- گیربکس یاریس
- موتور تویوتا یاریس
- موتور کاپرا
- موتور گرنجور
- دینام مزدا ۳۲۳
- دینام مورانو
- کمپرسور کولر زانتیا
- گیربکس ام جی
- موتور سورنتو
- کمپرسور کولر مزدا ۳
- گیربکس جک s3
- موتور تویوتا GT86
- موتور موهاوی
- دینام کمری
- کمپرسور کولر تویوتا کمری
- گیربکس جنسیس کوپه
- دینام سانتافه
- سرسیلندر مزدا ۳
- سرسیلندر مگان
- موتور اپیروس
- موتور کادنزا
- کمپرسور کولر کمری
- کمپرسور کولر مزدا ۳۲۳
- گیربکس اپتیما
- گیربکس پرادو
- گیربکس موهاوی
- موتور تویوتا کمری
- گیربکس جنسیس
- موتور جنسیس
- موتور سوناتا
- کمپرسور کولر ماکسیما
- گیربکس سراتو
- گیربکس اچ سی کراس
- گیربکس H30 کراس
- گیربکس سوناتا
- موتور النترا
- کمپرسور کولر اپیروس
- گیربکس اسپورتیج
- موتور اسپورتیج
- موتور مزدا ۳
- کمپرسور کولر آزرا
- گیربکس ال ۹۰
- گیربکس تویوتا کمری
- گیربکس سانتافه
- گیربکس مزدا ۳
- موتور تویوتا پرادو
- موتور سراتو
- موتور توسان
- دینام مزدا ۳
- گیربکس جیلی
- دینام ماکسیما
- گیربکس BMW 528
- گیربکس زانتیا
- گیربکس لیفان
- دینام آزرا
- گیربکس جوک
- موتور رونیز
- گیربکس کوییک اتومات
- گیربکس تیانا
- کمپرسور کولر ال ۹۰
- موتور سانتافه
- کمپرسور کولر مگان
- گیربکس توسان
- سرسیلندر ال ۹۰
- موتور زانتیا
- موتور مگان
- کمپرسور کولرپژو ۲۰۶
- گیربکس آزرا
- موتور اپیتما
- موتور پژو ۲۰۶
- موتور تویوتا هایلوکس
- سرسیلندر ریو
- کامپیوتر گیربکس مزدا
- موتور ال ۹۰
- گیربکس مگان
- گیربکس اپیروس
- موتور i30
- سرسیلندر زانتیا
- گیربکس ماکسیما
- کمپرسور کولر سوناتا
- گیربکس پژو ۲۰۶
- گیربکس جک J4
- دینام ال ۹۰
- دینام پژو ۲۰۶
- دینام سوناتا
- سرسیلندر پژو ۲۰۶