تفاوت سانروف (Sunroof) و مونروف (Moonroof) چیست؟
سانروف و مونروف از آپشنهای بسیار محبوب در بسیاری از خودروها میباشند. با این همه شاید بسیاری از تفاوت سانروف (Sunroof) و مونروف (Moonroof) اطلاعی درستی نداشته باشند. به همین خاطر در این مطلب تلاش کردهایم علاوه بر معرفی هر کدام به تفاوت بین آنها نیز بپردازیم. اگر شما نیز فرق این دو آپشن را نمیدانید مطالعه این مقاله از استوک یدک را از دست ندهید.
سانروف خودرو چیست؟
قبل از اینکه به تفاوت سانروف و زیر مجموعه آن مونروف بپردازیم بهتر است با هر کدام آشنا شویم. اغلب خودروهای قرن بیستم تنها یک سقف در بخش عقبی داشتند. در نتیجه سرنشینان جلو در قسمت بالای سر خود پوششی نداشتند. این مدل خودروها به نام سدان یا کوپه نیز شناخته میشدند. به مرور خودروهای کوپه را با سقف پارچهای جمع شوند روی آنها میساختند. این شاید اولین نسل از سانروفهای به کار رفته روی خودروهای قرن بیستم باشد. سانروف به پنلی در قسمت سقف خودرو گفته میشود که اغلب به شکل کشویی باز میگردد. این دریچه برای ورود نور و هوای تازه به کابین خودرو تعبیه میشود. در بسیاری از خودروهای امروزی سانروف به عنوان یک آپشن به کار میرود. آپشنی که طرفداران زیادی بین خریداران خودرو دارد.
مزایای سانروف چیست؟
آشنایی با مزیتهای سانروف میتواند به درک بهتر تفاوت سانروف (Sunroof) و مونروف (Moonroof) کمک کند. به همین دلیل در این قسمت برخی از مهمترین مزیتهای آپشنی به نام سانروف در خودرو را بیان میکنیم.
- بهبود ظاهر خودرو یکی از مزیتها و نقاط قوت سانروف محسوب میشود. در واقع این آپشن ظاهر ویژهای به خودرو میبخشد.
- هوای تازه در کابین به کمک سانروف حس و حال خوبی به سرنشینان میدهد. با باز گذاشتن سانروف خودرو فضایی رمانتیک و تازه در خودرو جریان پیدا میکند.
- باز کردن پنجره برای وارد شدن هوای تازه سر و صدای زیادی نیز ایجاد میکند. در حالی که این مشکل موقع باز کردن سانروف خودرو وجود ندارد. به همین خاطر استفاده از سانروف کاربرد بیشتری تا باز گذاشتن پنجره دارد.
این موارد از اصلیترین مزیتهای سانروف برای خودرو میباشد. اما همه جنبههای سانروف برای خودرو مثبت و مناسب نیستند. در بخش بعدی به برخی از معایب این آپشن در سقف ماشین اشاره میکنیم.
معایب سانروف چیست؟
با بررسی معایب این آپشن شاید بهتر به تفاوت سانروف (Sunroof) و مونروف (Moonroof) بتوان پی برد.
- استفاده از سانروف در مناطق گرمسیری بسیار کمتر خواهد بود. زیرا اغلب سرنشینان خودرو ترجیح میدهند از کولر برای خنک کردن کابین داخلی استفاده کنند.
- سانروف و شیشه به کار رفته در آن احتمال خرابی و شکستن دارند. در صورت خراب شدن دردسرهای تعمیر و تعویض آن وجود دارد.
- استفاده از سانروف و باز گذاشتن آن موجب افزایش میزان سوخت مصرفی در خودرو میشود.به مرور زمان سانروف در خودروها دچار نشتی خواهد شد. در نتیجه موقع بارندگی حتی بسته سانروف نیز موجب خیس شدن کابین میگردد.
- نگهداری و تعمیر سانروف هزینهبر بوده و دردسرهایی به همراه دارد.
این معایب از نقاط ضعف اصلی سانروف به شمار میآیند.
مونروف چیست؟
در این بخش به معرفی مونروف که بسیاری آن را با سانروف اشتباه میگیرند میپردازیم. با شناخت مونروف بهتر پی به تفاوت سانروف (Sunroof) و مونروف (Moonroof) خواهید برد. مونروف را میتوان نوعی سانروف معرفی کرد صفحه شیشهای رنگی دارد. در واقع این آپشن شبیه به یک پنجره در بخش بالایی خودرو و روی سقف آن میباشد. طراحی مونروف به نحوی است که امکان ورود نور بدون عوامل آلاینده را میدهد. مونروف برای جدا شدن از بدنه خودرو طراحی نشده است. البته اغلب میتوان به حالت کج این بخش از سقف را باز کرد. بعضی از مونروفها دارای یک پنل کشویی نیز هستند. این پنل داخلی با طراحی داخلی کابین مطابقت و هماهنگی دارد. زمانی که مونروف بسته باشد از این بخش از سقف نوری وارد نمیشود. اما با باز کردن مونروف حتی نور ماه در آسمان نیز نمایان خواهد شد.
معرفی انواع سانروف
همانطور که اشاره کردیم میتوان گفت مونروف یکی از زیر مجموعههای سانروف است. اما سانروف دارای انواع مختلف دیگری نیز میباشد.
۱- سانروف پاپآپ
این مدل از سانروف برای باز شدن از سقف خودرو جدا میشود. در واقع جهت باز شدن سانروف پاپآپ به سمت بیرون خودرو میباشد.این مدل از سانروف نمونه اتوماتیک ندارد و به صورت دستی باز میشود.
۲- سانروف اسپویلر
این نوع سانروف به صورت کامل باز نمیشود. بلکه پنل مورد استفاده در آن کمی به سمت بالا حرکت میکند. تنوع مدلهای سانروف را نیز میتوان از تفاوت سانروف (Sunroof) و مونروف (Moonroof) دانست.
۳- سانروف توکار
این نوع از سانروف برای جمع شدن به داخل سقف خودرو رفته و کاملا جمع میشود. سقف خودروهایی که این نوع سانروف دارند کمی قطورتر از سایر مدلها است.
۴- سانروف اسپویلر
این مدل نیز به صورت کامل باز نمیشود و فقط پنل آن کمی زاویه پیدا میکند. تفاوت این مدل در متحرک بودن بخش عقب آن و و ثابت بودن قسمت جلویی است.
۵- سانروف پانورامیک
این نوع از سانروف را با نام سانروف چشم انداز نیز میشناسند. در واقع سانروف پانورامیک نسل جدید این آپشن جذاب خودرو به شمار میرود.
تفاوت سانروف (Sunroof) و مونروف (Moonroof)
بعد از معرفی دو آپشن سانروف و مونروف تا حد زیادی تفاوتهای آنها آشکار شد. مونروف اصطلاحی است که به پانل شیشهای ثابت در سقف اشاره دارد. این پنل شیشهای به عنوان نورگیر در خودرو به کار میرود و اغلب تیره رنگ است. سانروف اما پنلی متحرک است که به طور کامل یا نیمه باز میشود. هدف از سانروف در خودرو علاوه بر نورگیری ورود هوای تازه به کابین است. به همین دلیل اغلب شیشههای مورد استفاده در سانروف دید مناسبی را به بیرون دارند. بسته به ساخت و طراحی هر خودرو یکی از انواع سانروف یا مونروف در آن به کار میرود.
سخن پایانی
دو آپشن جذاب که فروش خودرو را افزایش میدهند سانروف و مونروف میباشند. با وجود تفاوت بین این دو مفهوم بسیاری همچنان آنها را با هم اشتباه میگیرند. در این مقاله از استوک یدک به بررسی تفاوت سانروف (Sunroof) و مونروف (Moonroof) پرداختیم. امیدواریم بعد از مطالعه این مقاله به تفاوت این دو آپشن پی برده باشید.
بیشتر بدانید :
- سرسیلندر سوناتا
- گیربکس اوریون
- گیربکس کاپرا
- موتور آزرا
- موتور اکسنت
- موتور تیانا
- گیربکس گرنجور
- گیربکس وراکروز
- گیربکس یاریس
- موتور تویوتا یاریس
- موتور کاپرا
- موتور گرنجور
- دینام مزدا ۳۲۳
- دینام مورانو
- کمپرسور کولر زانتیا
- گیربکس ام جی
- موتور سورنتو
- کمپرسور کولر مزدا ۳
- گیربکس جک s3
- موتور تویوتا GT86
- موتور موهاوی
- دینام کمری
- کمپرسور کولر تویوتا کمری
- گیربکس جنسیس کوپه
- دینام سانتافه
- سرسیلندر مزدا ۳
- سرسیلندر مگان
- موتور اپیروس
- موتور کادنزا
- کمپرسور کولر کمری
- کمپرسور کولر مزدا ۳۲۳
- گیربکس اپتیما
- گیربکس پرادو
- گیربکس موهاوی
- موتور تویوتا کمری
- گیربکس جنسیس
- موتور جنسیس
- موتور سوناتا
- کمپرسور کولر ماکسیما
- گیربکس سراتو
- گیربکس اچ سی کراس
- گیربکس H30 کراس
- گیربکس سوناتا
- موتور النترا
- کمپرسور کولر اپیروس
- گیربکس اسپورتیج
- موتور اسپورتیج
- موتور مزدا ۳
- کمپرسور کولر آزرا
- گیربکس ال ۹۰
- گیربکس تویوتا کمری
- گیربکس سانتافه
- گیربکس مزدا ۳
- موتور تویوتا پرادو
- موتور سراتو
- موتور توسان
- دینام مزدا ۳
- گیربکس جیلی
- دینام ماکسیما
- گیربکس BMW 528
- گیربکس زانتیا
- گیربکس لیفان
- دینام آزرا
- گیربکس جوک
- موتور رونیز
- گیربکس کوییک اتومات
- گیربکس تیانا
- کمپرسور کولر ال ۹۰
- موتور سانتافه
- کمپرسور کولر مگان
- گیربکس توسان
- سرسیلندر ال ۹۰
- موتور زانتیا
- موتور مگان
- کمپرسور کولرپژو ۲۰۶
- گیربکس آزرا
- موتور اپیتما
- موتور پژو ۲۰۶
- موتور تویوتا هایلوکس
- سرسیلندر ریو
- کامپیوتر گیربکس مزدا
- موتور ال ۹۰
- گیربکس مگان
- گیربکس اپیروس
- موتور i30
- سرسیلندر زانتیا
- گیربکس ماکسیما
- کمپرسور کولر سوناتا
- گیربکس پژو ۲۰۶
- گیربکس جک J4
- دینام ال ۹۰
- دینام پژو ۲۰۶
- دینام سوناتا
- سرسیلندر پژو ۲۰۶