تاخوگراف (tachograph) چیست؟
تکنولوژی در همه زمینههای زندگی بشر امروزی نفوذ کرده است. فناوریهای جدید کمک میکنند تا شرایط برای زندگی و کار ما سادهتر و البته ایمنتر شود. یکی از تکنولوژیهای مورد استفاده در خودروهای سنگین تاخوگراف (tachograph) میباشد. این تجهیز کمک میکند تا رانندگی ایمنتری برای ماشینهای سنگین فراهم گردد. در ادامه این مطلب از استوک یدک به معرفی این تجهیز کاربردی و مفید میپردازیم.
تاخوگراف تاخوگراف (tachograph) چیست؟
اطلاعات و دادههای مختلف در دنیای امروز جایگاه ویژهای دارند. این اطلاعت حتی در رانندگی به ویژه رانندگی خودروهای سنگین نیز مهم و کارآمد هستند. چرا که میتوان به حقایق مهمی درباره رانندگی اشخاص و میزان توجه و دقت آنها کسب کرد. تاخوگراف ابزاری است که کمک هر اطلاعات ضروری و مهم درباره سبک رانندگی افراد به ثبت برسد. این اطلاعات شامل دادههای مختلفی همچون:
- مدت زمان استراحت راننده
- زمان حرکت از مبداء
- بازهی زمانی حرکت در یک مسیر مشخص
- محلهای توقف خودرو
- نوع بار در حال حمل توسط خودرو
- هشدارهایی که به راننده داده شده
میباشد. در نتیجه افسر پلیس به کمک این اطلاعات میتوان عملکرد راننده خودرو را ارزیابی نماید. پایبندی راننده به قوانین به کمک اطلاعات ثبت شده در تاخوگراف قابل ارزیابی میباشد. در حال حاضر در بسیاری از کشورهای جهان از جمله ایران از این تجهیز برای کنترل رفتار رانندگان استفاده میشود.
تاریخچه استفاده از تاخوگراف تاخوگراف (tachograph)
در حال حاضر در صنعت حمل و نقل بسیاری از خودروها مجهز به تاخوگراف هستند. این تجهیز اولین بار در سال ۱۸۴۴ میلادی و برای کنترل عملکرد قطارها به کار گرفته شد. در سال ۱۹۵۲ در کشور آلمان از تاخوگراف برای وسایل نقلیه ۷٫۵ تن به بالا استفاده شد. استفاده از این تجهیز در خودروهایی با ظرفیت مذکور در آلمان اجباری اعلام شد. در نتیجه پلیس میتوانست به راحتی رفتار حرفهای رانندگان را مورد کنترل و ارزیابی قرار دهد. نتایج موفقیت آمیز استفاده از تاخوگراف موجب تایید استفاده از آن توسط دادگاه عالی کشور آلمان شد. این تکنولوژی برای مجازات سرعت غیر مجاز رانندگان نیز استفاده میگردد. در سال ۱۹۸۵ نیز استفاده از تاخوگراف (tachograph) در اتحادیه اروپا آغاز شد. تاثیر این تجهیز روی کنترل مناسب رفتار رانندگان به اجباری شدن آن در سال ۱۹۸۶ منتهی گردید. بعدها نمونههای پیشرفتهتری از این دستگاه تولید شد که به آن تاخوگراف دیجیتال میگویند.
تاخوگراف چه کاربردهایی دارد؟
اهمیت استفاده از تاخوگراف (tachograph) در کنترل رانندگان با توجه به کاربردهای آن مشخص خواهد شد. بسیاری از رانندگان خود را ملزم به رعایت قوانین وضع شده در زمان رانندگی نمیدانند. به ویژه رعایت سرعت مجاز در طول مسیر یکی ازمهمترین قوانینی رانندگی به شمار میرود. با این همه بارها شاهد سرعت غیر مجاز از سمت رانندگان خودروهای مختلف در جادهها هستیم. این تخلفات از طرف رانندگان وسایل حمل و نقل عمومی و خودروهای سنگین خطر ساز تر است. چرا به دلیل ماهیت این خودروها تعداد بیشتری از افراد درگیر حادثه رانندگی آنها خواهند شد. بنابراین کنترل رانندگان خودروهای سنگین دو برابر خودروهای شخصی اهمیت پیدا میکند. تاخوگراف دستگاهی است که این کار را برای شما انجام میدهد. بر اساس قوانین راهنمایی و رانندگی حرکت متوالی برای مدت زمان بیشتر از ۴ ساعت ممنوع است. در ازای هر ۴ ساعت ۴۰ دقیقه استراحت برای راننده الزامی میباشد. سرعت مجاز نیز در حفظ ایمنی سرنشینان خودرو و سایرین اهمیت بالایی دارد. از طریق تاخوگراف عملکرد راننده در این موارد را میتوان به راحتی کنترل کرد.
انواع تاخوگراف (tachograph)
بعد از آشنایی با کاربرد و اهمیت استفاده از تاخوگراف نوبت به معرفی انواع آن میرسد. این تجهیز بسیار مفید و کاربردی در سه مدل مختلف تولید و در بازار موجود است. برای کسب اطلاع از موجودی انواع تاخوگراف به مشاورین استوک یدک پیام دهید. هر کدام از مدلهای این تجهیز کنترل کننده دارای ویژگیها و کارایی متفاوتی میباشد.
۱- تاخوگراف آنالوگ
این مدل را میتوان از قدیمیترین انواع تاخوگراف معرفی نمود. در مدل آنالوگ از (tachograph) صفحات و دیسکهای کاغذی استفاده میشوند. یکی از مشکلات این مدل خرید کاغذهای مخصوص تاخوگراف است. تنظیم دستگاه آنالوگ تاخوگراف (tachograph) برای کنترل عملکرد دو راننده مختلف وجود دارد. این مورد را میتوان از قابلیتهای مهم نوع آنالوگ این دستگاه دانست. اطلاعاتی که روی این دستگاه به ثبت میرسند کاملا موثق و مستند میباشند. در نتیجه بعد از بروز حوادث به عنوان مدرک به مراجع قضایی ارجاع داده میشوند.
۲- تاخوگراف دیجیتال
یکی از مشکلات نمونه آنالوگ این تجهیز بازهی زمانی طولانی برای تعویض کاغذ بود. از طرفی برخی از رانندگان به سختی قادر به تنظیم تاخوگراف برای ثبت اطلاعات رانندگی بودند. به همین خاطر (tachograph) دیجیتال به کمک فناوریهای نوین ابداع شد. اطلاعات ثبت شده در نسخه دیجیتال این تجهیز به سادگی از بین نمیروند. در این مدل از یک کارت هوشمند برای ثبت تمام رفتارهای مهم راننده استفاده میشود. هر راننده باید کارت تاخوگراف (tachograph) دیجیتال مخصوص به خود را در دستگاه قرار دهد. این کار باید قبل از شروع رانندگی توسط هر راننده به صورت جداگانه انجام گیرد. در غیر این صورت بوقهایی ممتد زده میشود و امکان حرکت با خودرو وجود ندارد. علاوه بر ثبت اطلاعات رانندگی این کارت به نوعی مجوز برای حرکت خودرو نیز به شمار میرود.
۳- تاخوگراف هوشمند
یکی دیگر از انواع این تجهیز کنترلگر نوع هوشمند آن میباشد. برخی از رانندگان متاسفانه اقدام به دستکاری در تاخوگراف آنالوگ و دیجیتال میکنند. به همین خاطر در اتحادیه اروپا قوانین سختگیرانه در این خصوص اعمال شده است. تکنولوژی در این مورد هم به کمک بشر آمده و تاخوگراف هوشمند را تولید کرده است. این نوع تاخوگراف (tachograph) امکان هرگونه تغییر و دستکاری را ناممکن کرده است. در این تجهیزات از ماژولهای ناوبری ماهوارهای جهانی استفاده میشود. در نتیجه امکان بررسی لحظهای خودرو توسط پلیس یا نیروهای امدادی وجود دارد.
کلام پایانی
برای کنترل و ارزیابی رفتار رانندگان در جاده همیشه از ابزارهایی استفاده شده است. یکی از این ابزارهای کارآمد تاخوگراف (tachograph) نام دارد. سه نوع آنالوگ- دیجیتال و هوشمند از این تجهیز ساخته شده است. هر کدام از این مدلها نیز ویژگیهای مخصوص به خود را در ثبت اطلاعات رانندگی دارند. مدرنترین نوع تاخوگراف مدل هوشمند آن میباشد که در برخی از کشورهای اروپایی استفاده میشود. سوالات خود درباره انواع مختلف tachograph را با کارشناسان استوک یدک در میان بگذارید.
بیشتر بدانید :
- سرسیلندر سوناتا
- گیربکس اوریون
- گیربکس کاپرا
- موتور آزرا
- موتور اکسنت
- موتور تیانا
- گیربکس گرنجور
- گیربکس وراکروز
- گیربکس یاریس
- موتور تویوتا یاریس
- موتور کاپرا
- موتور گرنجور
- دینام مزدا ۳۲۳
- دینام مورانو
- کمپرسور کولر زانتیا
- گیربکس ام جی
- موتور سورنتو
- کمپرسور کولر مزدا ۳
- گیربکس جک s3
- موتور تویوتا GT86
- موتور موهاوی
- دینام کمری
- کمپرسور کولر تویوتا کمری
- گیربکس جنسیس کوپه
- دینام سانتافه
- سرسیلندر مزدا ۳
- سرسیلندر مگان
- موتور اپیروس
- موتور کادنزا
- کمپرسور کولر کمری
- کمپرسور کولر مزدا ۳۲۳
- گیربکس اپتیما
- گیربکس پرادو
- گیربکس موهاوی
- موتور تویوتا کمری
- گیربکس جنسیس
- موتور جنسیس
- موتور سوناتا
- کمپرسور کولر ماکسیما
- گیربکس سراتو
- گیربکس اچ سی کراس
- گیربکس H30 کراس
- گیربکس سوناتا
- موتور النترا
- کمپرسور کولر اپیروس
- گیربکس اسپورتیج
- موتور اسپورتیج
- موتور مزدا ۳
- کمپرسور کولر آزرا
- گیربکس ال ۹۰
- گیربکس تویوتا کمری
- گیربکس سانتافه
- گیربکس مزدا ۳
- موتور تویوتا پرادو
- موتور سراتو
- موتور توسان
- دینام مزدا ۳
- گیربکس جیلی
- دینام ماکسیما
- گیربکس BMW 528
- گیربکس زانتیا
- گیربکس لیفان
- دینام آزرا
- گیربکس جوک
- موتور رونیز
- گیربکس کوییک اتومات
- گیربکس تیانا
- کمپرسور کولر ال ۹۰
- موتور سانتافه
- کمپرسور کولر مگان
- گیربکس توسان
- سرسیلندر ال ۹۰
- موتور زانتیا
- موتور مگان
- کمپرسور کولرپژو ۲۰۶
- گیربکس آزرا
- موتور اپیتما
- موتور پژو ۲۰۶
- موتور تویوتا هایلوکس
- سرسیلندر ریو
- کامپیوتر گیربکس مزدا
- موتور ال ۹۰
- گیربکس مگان
- گیربکس اپیروس
- موتور i30
- سرسیلندر زانتیا
- گیربکس ماکسیما
- کمپرسور کولر سوناتا
- گیربکس پژو ۲۰۶
- گیربکس جک J4
- دینام ال ۹۰
- دینام پژو ۲۰۶
- دینام سوناتا
- سرسیلندر پژو ۲۰۶