مضرات حرکت با دنده دو ماشین
شیوه صحیح دندهکشی در خودرو به ویژه در شروع حرکت روی کیفیت رانندگی اثرگذار است. انتخاب درست دنده یکی از آموزشهای مهم برای یادگیری رانندگی است. در این مطلب از استوک یدک درباره نحوه تعویض دنده اطلاعات مفیدی ارائه میکنیم. شروع حرکت از دنده ۲ یکی از سوالات مهم در این زمینه میباشد. برای رسیدن با پاسخ این سوال باید با اصول تعویض دنده آشنا بود.
تعویض دنده اصولی
تعویض دنده در خودرو یکی از بخشهای اصلی و مهم در رانندگی به شمار میرود. حتی نحوه در دست گرفتن اهرم تعویض دنده نیز اصول و استانداردهایی دارد. دندههای ۱ و ۳ و ۵ به عنوان دندههایی که از راننده دور هستند شناخته میشوند. دندههای دور را به کمک کف دست خود هل داده و جا بیندازید. اما برای تعویض دندههای نزدیک اعم از ۲ و ۴ از انگشتان خود کمک بگیرید. این شیوه تعویض دنده روش اصولی و استاندارد آن به حساب میآید. در زمان عوض کردن دنده کتف راننده نباید از صندلی جدا شود. این مورد شاید مهمترین تکنیک و نکته برای تعویض دنده خودرو باشد. توصیه میشود از شیوههای نامتعارف و نمایشی برای عوض کردن دنده استفاده نشود. به ویژه در سرعت بالا بهتر است به آرامی و با دقت کار تغییر دنده را انجام داد.
اصول اولیه تعویض دنده
آشنایی با اصول تعویض دنده به ما میگوید آیا مجاز به شروع حرکت از دنده ۲ هستیم یا خیر؟! هر دنده در خودرو سرعت موثر و دامنه حرکتی مخصوص به خود را دارد. این سرعت موثر به دامنه دور پیشرانه خودرو وابسته است. هر چقدر دور پیشرانه ماشین بیشتر باشد امکان تعویض سریعتر دنده وجود دارد. دامنه نیرو در پیشرانه خودرو به دامنه موثر برای تعویض دنده گفته میشود. در این بازه سریعترین حالت سرعتگیری خودرو را شاهد هستیم. طراحی جعبه دنده به نحوی است که بازههای مشترکی برای نیرو و دنده فراهم باشد. بنابراین لازم است در جای مناسبی از سرعت پیشرانه نسبت به تعویض دنده خودرو اقدام کرد. تعویض استاندارد و اصولی دنده شامل چند بخش مختلف میباشد که در ادامه توضیح میدهیم.
۱- تنظیم دور پیشرانه
بسیاری از رانندگان قادر به تعویض دنده نرم نیستند. در حالی که یکی از بخشهای بسیار مهم در رانندگی تعویض نرم دنده خودرو است. با تعویض دنده در حالت نرم عمر جعبه دنده و گیربکس افزایش پیدا میکند. همچنین از انتقال وزن ناخواسته به قسمت جلوی ماشین نیز پیشگیری میگردد. برای تعویض نرم دنده باید پروسه تعویض آن با دور پیشرانه تنظیم گردد. شروع حرکت از دنده ۲ میتواند تنظیم دور پیشرانه را بر هم زند.
۲- سبک کردن دنده
سبک کردن دنده یکی دیگر از بخشهای مهم این پروسه میباشد. منظور از سبک کردن دنده رفتن از دنده پایینتر به دنده بالاتر است. به عنوان مثال از دنده ۲ به دنده یک خودرو بروید. برای این منظور باید در حداکثر دامنه نیرویی نسبت به تعویض دنده و سبک کردن آن اقدام شود. بازی کردن با پدال روشی مناسب برای آماده کردن دور پیشرانه میباشد.
۳- سنگین کردن دنده
در حین رانندگی دو حالت برای سنگین کردن دنده خودرو وجود دارد. اول زمانی که دور موتور کمتر از بازه اعمال نیروی مورد نیاز راننده است. در این حالت به اصطلاح گفته میشود دنده مرده است. حالت دوم زمانی که سرعت خودرو زیاد بوده و به دلایلی نیاز به ترمزگیری وجود دارد. مثلا در سرعت بالا به یک پیچ نزدیک میشوید و باید دنده را سنگین کنید. البته شروع حرکت از دنده ۲ با سنگین کردن دنده از سه به دو متفاوت است. برای سنگین کردن دنده باید پا را روی کلاچ قرار داده و دنده را کم کنید. سپس با فشار دادن روی پدال ترمز دور پیشرانه را هماهنگ نمایید. در نهایت نیز پای خود را از روی کلاچ برداشته و به حرکت ادامه میدهید.
مهمترین نکات تعویض دنده
برای تعویض درست و اصولی دنده باید نکات مختلف و مهمی را در نظر گرفت. در این بخش از مقاله کارشناسان استوک یدک به مهمترین نکات تعویض دنده اشاره میکنند.
- برای تعویض دنده باید بین پدالهای گاز و کلاچ تعادل ایجاد کنید. در واقع میتوان آنها را به الاکلنگ تشبیه کرد. وقتی یکی بالا برود دیگری باید به تناسب پایین بیاید.
- برای سرعتهای بالاتر باید دنده را نیز بالاتر برد. در هر اتومبیل هر کدام از دندهها محدوده سرعتی مشخصی دارند. بسیاری معتقد هستند برای تعویض دنده باید به دور موتور خودرو توجه کرد.
- صدای موتور خودرو هم یکی از نشانههای مهم برای تشخیص زمان مناسب تعویض دنده است.
تعویض نامناسب دنده میتوان عمر صفحه کلاچ و گیربکس خودرو را به شدت کاهش دهد. بنابراین یادگیری اصولی تعویض دنده برای هر رانندهای واجب است.
آیا مجاز به شروع حرکت از دنده ۲ هستیم؟
این سوال برای بسیاری از رانندگان وجود دارد که آیا میتوان از دنده ۲ حرکت را آغاز کرد؟! برخی از رانندگان با این توجیه که دنده یک بسیار کوتاه است از آن برای شروع حرکت استفاده نمیکنند. در حالی که این عمل از نظر فنی کار مناسبی نیست. خودرو در دنده ۱ در حالت خلاص قرار دارد. بنابراین دور موتور در محدوده ۸۰۰ تا ۱۰۰۰ دور در دقیقه میباشدو وقتی قصد دارین حرکت اولیه خودرو را آغاز کنیم پدال کلاچ را فشار میدهیم. در این حالت باید سرعت خودرو تا ۸ کیلومتر در ساعت برسد تا بتوان کلاچ را رها کرد. بعد از این سرعت کلاچ درگیر شده و دیگر نیازی به فشردن آن نیست. برای رفتن به دنده دو نیز ماند دنده یک حداقل سرعتی نیاز است. برای دنده ۲ سرعت خودرو باید در حدود ۱۶ کیلومتر بر ساعت باشد. در غیر این صورت فلایویل و کلاچ چرخش ناهماهنگی تا رسیدن به سرعت مناسب خواهند داشت. این ناهماهنگی موجب میشود به اصطلاح کلاچ سر بخورد. این حالت موجب فرسودگی و خرابی در صفحه و کلاچ خودرو میشود. بنابراین شروع حرکت از دنده ۲ مجاز نیست و آسیب رسان میباشد.
حرکت با دنده ۲ در خودرو
برای اینکه شروع حرکت ماشین از دنده ۲ باشد شرایط خاصی وجود دارد. بعضی وقتها خودرو در لحظه آغاز حرکت در سراشیبی قرار دارد. در این حالت برای جلوگیری از سر خوردن ماشین میتوانید از دنده ۲ شروع به حرکت کنید. در واقع خودرو در سراشیبی دارای یک سرعت اولیه مشخص است. در نتیجه میتوانید برای شروع کار به جای دنده ۱ از دنده ۲ استفاده کنید. برخی نیز معتقد هستند که در هوای برفی دنده ۲ برای شروع حرکت مناسبتر از دنده یک است. زیرا از سر خوردن خودرو روی سطح لیز جاده جلوگیری میکند. اما اگر در دنده یک کلاچ را به آرامی رها کنید روی زمین برفی خودرو لیز نخواهد خورد.
سخن پایانی
بسیاری رانندگان به درستی نمیدانند که آیا مجاز به شروع حرکت از دنده ۲ هستند یا خیر؟ به همین خاطر در این مطلب از استوک یدک به تشریح این موضوع پرداختیم. نظر شما درباره آغاز حرکت خودرو از دنده ۲ به جای دنده ۱ چیست؟
بیشتر بدانید :
- سرسیلندر سوناتا
- گیربکس اوریون
- گیربکس کاپرا
- موتور آزرا
- موتور اکسنت
- موتور تیانا
- گیربکس گرنجور
- گیربکس وراکروز
- گیربکس یاریس
- موتور تویوتا یاریس
- موتور کاپرا
- موتور گرنجور
- دینام مزدا ۳۲۳
- دینام مورانو
- کمپرسور کولر زانتیا
- گیربکس ام جی
- موتور سورنتو
- کمپرسور کولر مزدا ۳
- گیربکس جک s3
- موتور تویوتا GT86
- موتور موهاوی
- دینام کمری
- کمپرسور کولر تویوتا کمری
- گیربکس جنسیس کوپه
- دینام سانتافه
- سرسیلندر مزدا ۳
- سرسیلندر مگان
- موتور اپیروس
- موتور کادنزا
- کمپرسور کولر کمری
- کمپرسور کولر مزدا ۳۲۳
- گیربکس اپتیما
- گیربکس پرادو
- گیربکس موهاوی
- موتور تویوتا کمری
- گیربکس جنسیس
- موتور جنسیس
- موتور سوناتا
- کمپرسور کولر ماکسیما
- گیربکس سراتو
- گیربکس اچ سی کراس
- گیربکس H30 کراس
- گیربکس سوناتا
- موتور النترا
- کمپرسور کولر اپیروس
- گیربکس اسپورتیج
- موتور اسپورتیج
- موتور مزدا ۳
- کمپرسور کولر آزرا
- گیربکس ال ۹۰
- گیربکس تویوتا کمری
- گیربکس سانتافه
- گیربکس مزدا ۳
- موتور تویوتا پرادو
- موتور سراتو
- موتور توسان
- دینام مزدا ۳
- گیربکس جیلی
- دینام ماکسیما
- گیربکس BMW 528
- گیربکس زانتیا
- گیربکس لیفان
- دینام آزرا
- گیربکس جوک
- موتور رونیز
- گیربکس کوییک اتومات
- گیربکس تیانا
- کمپرسور کولر ال ۹۰
- موتور سانتافه
- کمپرسور کولر مگان
- گیربکس توسان
- سرسیلندر ال ۹۰
- موتور زانتیا
- موتور مگان
- کمپرسور کولرپژو ۲۰۶
- گیربکس آزرا
- موتور اپیتما
- موتور پژو ۲۰۶
- موتور تویوتا هایلوکس
- سرسیلندر ریو
- کامپیوتر گیربکس مزدا
- موتور ال ۹۰
- گیربکس مگان
- گیربکس اپیروس
- موتور i30
- سرسیلندر زانتیا
- گیربکس ماکسیما
- کمپرسور کولر سوناتا
- گیربکس پژو ۲۰۶
- گیربکس جک J4
- دینام ال ۹۰
- دینام پژو ۲۰۶
- دینام سوناتا
- سرسیلندر پژو ۲۰۶